FENA Novost: TK – Potpisani ugovori o dodjeli sredstava za podršku razvoju Kantona

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-12-30 16:32:27

TK – Potpisani ugovori o dodjeli sredstava za podršku razvoju Kantona

SARAJEVO, 30. decembra (FENA) – Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić i ministar razvoja i poduzetništva Nermin Hodžić potpisali su danas sa 54 predstavnika malih i srednjih preduzeća, obrta i udruženja, ugovore o dodjeli sredstava s pozicije Podrška razvoju Kantona. Ukupna vrijednost ugovora je 820.000 KM.

Time je zvanično realiziran i ovaj dio podrške Vlade Tuzlanskog kantona razvoju privrednih subjekata, a time i otvaranju novih radnih mjesta.

Realizacijom tog programa Vlada Tuzlanskog kantona, podržavajući poslovanje privrednih društava, obrtnika i udruženja, doprinijela je otvaranju 124 nova radna mjesta. Ukupna vrijednost projekata i vrijednost investicija podržanih projekata u okviru Javnog poziva “Podrška razvoju Kantona” iznosi 3.054.422,31 KM.

– Realizacijom tog programa Vlada Tuzlanskog kantona uvela je jednu novinu na području cijele Bosne i Hercegovine. Naime, za aplikaciju na te programe privrednici, obrtnici i predstavnici udruženja nisu morali platiti niti jednu KM za pribavljanje dokumentacije. Sve ono što smo kao Ministarstvo mogli preuzeti na sebe i pribaviti službenim putem mi smo uradili, a sve da bismo i na taj način pokazali brigu prema našem realnom sektoru – rekao je ministar razvoja i poduzetništva Nermin Hodžić.

Tim programom Vlada je sufinansirala projekte promocije i razvoja poduzetništva, te dala subvencije za podršku obrtničkim komorama, podršku obrtu, IT poduzetništvu, malim i srednjim preduzećima, te novoosnovanim malim i srednjim preduzećima i obrtima.

– Slične aktivnosti nastavit ćemo i u 2017. godini, s tim da ćemo oko 20 miliona KM sredstava (namijenjenih razvoju privrede) plasirati putem povoljnih kredita, pri čemu će Vlada snositi troškove kamata i obrade kredita – rekao je premijer Gutić.

Dodao je da se u idućoj godini očekuje i nastavak realizacije projekta zapošljavanja koji putem službi za zapošljavanje provodi Federalna vlada.

– Očekujem da i iz tih sredstava Tuzlanski kanton „povuče“ oko 10 miliona KM, što će (uz naših 20 miliona KM) biti dobar poticaj razvoju privrednih subjekata – zaključio je premijer Gutić.

Ured za zajedničke poslove kantonalnih organa TK u saopćenju za javnost podsjeća da je to samo jedan od ukupno tri realizirana projekta direktne podrške razvoju privrede i otvaranju novih radnih mjesta koje je Vlada realizirala tokom ove godine.

Osim Ministarstva razvoja i poduzetništva slični programi još su realizirani putem Ministarstva industrije, energetike i rudarstva i Ministarstva za boračka pitanja, a ukupni efekti tih programa su 200 novih radnih mjesta u realnom sektoru i potaknute investicije i projekti u privrednim društvima, obrtu i udruženjima u ukupnoj vrijednosti od 4.809.517,31 KM.

(FENA) D.V.

http://ift.tt/2hTVCjO