FENA Novost: Prezenitran Katolog seminara Udruženja učitelja KS za 2017.godinu

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-12-30 13:51:54

Prezenitran Katolog seminara Udruženja učitelja KS za 2017.godinu

SARAJEVO, 30. decembra (FENA) – Predstavnice Udruženja učitelja Kantona Sarajevo danas su ministru za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elviru Kazazoviću prezentirale Katalog seminara za 2017. godinu u kojem su sadržane teme za stručno usavršavanje učitelja, nastavnika i profesora razredne nastave.

Pri izboru tema za Katalog posebnu pažnju obratili su na prioritetne oblasti od značaja za razvoj odgoja i obrazovanja. Kao prioritete su naveli prevenciju nasilja, zanemarivanje, diskriminaciju, inkluziju djece i učenika sa smetnjama u razvoju i poteškoćama u učenju, jačanje profesionalnih kapaciteta zaposlenih u obrazovanju, posebno u oblasti inovativnih metoda i nastave te upravljanja odjeljenima, saradnje s roditeljima.

– Stručno usavršavanje zaposelnih u obrazovanju postao je neizostavan segment cjeloživotnog učenja i unapređivanja kvaliteta rada svih nas koji smo se opredijelili da svoj radni vijek provedemo u radu s djecom – kazala je predsjednica Skupštine Udruženja učitelja KS Indira Tahmaz.

Tokom prezentacije naglašeno je da je Udruženje učitelja ovim katalogom željelo da napravi prvi korak, ali da su svjesni kako je profesionalni razvoj dinamičan i trajan proces koji podrazumijeva prenošenje novog znanja iz različitih profesionalnih oblasti i naučnih disciplina u svijet prakse, uz neophodno praćanje evropskih trendova koji doprinose poboljšanju obrazovanja.

Ministar Kazazović je istakao kako resorno ministarstvo podržava svaki oblik stručnog usavršavanja koje će omogućiti još kvalitetniji rad prosvjetnih radnika i riješiti praktične probleme s kojima se susreću u svom radu.

Katalog seminara realizirat će Udruženje učitelja KS u saradnji sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade KS, Nastavnim fakultetima, Udruženjem informatičara, Udruženjem defektologa, ali i eminentnim stručnjacima iz oblasti obrazovanja. S njima će, kako je najavljeno, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo potpisati Memorandum o saradnju u januaru 2017.godine, saopćeno je iz Pres-službe KS-a. 

(FENA) M.L.

http://ift.tt/2hwh0uq