FENA Novost: RS se mora sučiti s demografskim izazovima

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-12-29 17:03:22

RS se mora sučiti s demografskim izazovima

BANJA LUKA, 29. decembra (FENA) – Statistički podaci o odlivu radno sposobnog stanovništva iz Republike Srpske i broju penzionera su zabrinjavajući i, ukoliko se ne poduzmu neophodne mjere, za nekoliko godina u tom bh.entitetu neće biti dovoljno radne snage, rečeno je danas na panel diskusiji o temi “Uticaj demografskih kretanja na fondove socijalne sigurnosti i aktivnu ponudu radne snage”.

Ovaj skup u Banjoj Luci je organizirala Unija udruženja poslodavaca RS-a, a zbog potrebe da se promijeni natalitetna politika tražit će i posebnu sjednicu entitetskog parlamenta.

Istakanuto je da je potrebno suočavanje društva s demografskim izazovima.

– Radi se o najvećem nacionalnom problemu RS, koji zahtijeva širu društvenu akciju i stoga očekujemo reakciju predstavnika institucija RS-a – rekao je direktor Unije Saša Aćić.

I direktor Fonda PIORS-a Mladen Milić ukazuje da su poražavajući statistički podaci koji govore da RS „ovim tempom, polako odumire“.

– Sad već imamo određena područja gdje se u značajnom procentu smanjuje broj stanovništva. S druge strane, imamo regionalne centre koji apsorbuju to stanovništvo, ali ne mogu pružiti posao svima i zato imamo ovakvu situaciju – rekao je Milić.

Današnja rasprava je dio projekta „Jači socijalni dijalog u zemljama zapadnog Balkana“ (SSD WBC), koji podržava Evropska unija.

(FENA) H.D.

http://ift.tt/2hwB43f