FENA Novost: Počela vanredna sjednica Doma naroda, budžet na dnevnom redu

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-12-29 13:37:45

Počela vanredna sjednica Doma naroda, budžet na dnevnom redu

SARAJEVO, 29. decembra (FENA) – Počela je vanredna sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u čijem je najavljenom dnevnom redu Prijedlog budžeta FBiH za iduću godinu.

Vlada FBiH je uputila budžet u proceduru s ugrađenim korekcijama kojima je iz ovog doma 15. decembra zatraženo povećanje iznosa za pomoć kantonima. Ta stavka je u međuvremenu povećana s deset na 12 miliona KM. Odobreno je i devet miliona KM za sanaciju zdravstvenih ustanova/bolnica.

Ove dodatne intervencije u odnosu na prvobitno predloženi budžet ne mijenjaju ukupnu predloženu sumu, već su iziskivale unutrašnju preraspodjelu “tešku” 11 miliona.

To je postignuto umanjenjem za 1,7 miliona KM (sa 10 na 8,3 miliona) prvobitne sume za zatezne kamate na sudska rješenja i troškove spora, potom preusmjeravanjem 6 miliona iz Kapitalnih transfera privatnim preduzećima i poduzetnicima – Japanski grant – 2 KR, kao i 3,3 miliona iz Ostalih domaćih pozajmljivanja ‐ Trajni revolving fond.

Budžet Federacije BiH za 2017. godinu predložen je u iznosu 2.747.628.075 KM, što je za 148,8 miliona KM ili šest posto više od ovogodišnjeg.

Predstavnički dom ga je odobrio s navedenim korekcijama i danas će pred delegatima Doma naroda biti u istom tekstu.

Za stupanje na snagu je neophodno da ga odobre oba doma, ali u potpuno istim varijantama.

(FENA) L.A.

http://ift.tt/2ihalX0