FENA Novost: Izraelski ministar – Palestinska država neće biti tema pregovora

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-12-29 16:06:32

Izraelski ministar – Palestinska država neće biti tema pregovora

TEL AVIV, 29. decembra (FENA) – Palestinska država više neće biti tema pregovora kada novoizabrani američki predsjednik Donald Trump preuzme dužnost narednog mjeseca, izjavio je desničarski izraelski ministar za informativni portal Ynet u četvrtak.

– Palestina će biti skinuta s dnevnog reda (20. januara) – izjavio je ministar obrazovanja Naftali Bennett, koji je također najavio da će podržati inicijative o anektiranju velikih dijelova Zapadne obale.

Čelnik stranke Jevrejski dom kritikovao je jučerašnji govor američkog državnog sekretara Johna Kerryja kao “potpuno van dodira s realnošću”.

Kerry je iskoristio jedan od posljednjih govora u svojstvu državnog sekretara da ukori Izrael zbog širenja naselja, upozoravajući jevrejsku državu da “teško ugrožava” rješenje po principu dvije države.  

Iako nije eksplicitno pomenuo ime Bennett, Kerry ga je citirao nekoliko puta tokom govora dok je upozoravao da “pitanje naselja definira budućnost Izraela”.

Bennett je bio vodeći zagovornik prijedloga zakona o širenju naselja, koji je nedavno usvojen u prvom čitanju, i koji bi legalizirao nekoliko naselja.

Trumpov izbor Davida Friedmana za ambasadora u Izraelu, koji je izjavio kako ne smatra da su izraelske aktivnosti na širenju naselja nelegalne, ojačalo je one u taboru koji se zalaže za širenje naselja.

Američko-izraelski odnosi postali su posebno turbulentni od usvajanja rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a koja osuđuje izraelske aktivnosti na širenju naselja, prenosi dpa.

(FENA) H.D.

http://ift.tt/2ilwYvR