FENA Novost: Ambasador Latinović razgovarao sa ministrom evropskih poslova u Vladi Crne Gore

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-12-29 13:06:30

Ambasador Latinović razgovarao sa ministrom evropskih poslova u Vladi Crne Gore

 

 

SARAJEVO, 29. decembra (FENA) – Ambasador Bosne i Hercegovine u Crnoj Gori Đorđe Latinović sastao se u 27. decembra  sa ministrom evropskih poslova u Vladi Crne Gore Aleksandrom Andrijom Pejovićem, saopćeno je danas iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Ambasador Latinović je čestitao ministru Pejoviću stupanje na novu dužnost i zahvalio na dosadašnjoj podršci koju je pružio procesu evropske integracije Bosne i Hercegovine s pozicije glavnog pregovarača.

Ambasador Latinović je istakao da će Bosni i Hercegovini, koja je predala zahtjev za članstvo u EU i koja je u procesu odgovaranja na pitanja iz Upitnika Evropske komisije, veoma koristiti naučene lekcije i savjeti kolega iz crnogorskih institucija, kako bi što spremnije odgovorili zadacima i izazovima na evropskom putu.

Ministar Pejović  je prenio ambasadoru Latinoviću spremnost crnogorskih institucija i pregovaračke strukture da s kolegama iz Bosne i Hercegovine podijele znanje i iskustvo iz procesa pristupanja i na taj način doprinesu efikasnijem ispunjavanju obaveza iz evropske agende i bržem napredovanju Bosne i Hercegovine prema članstvu u EU, posebno u svjetlu izrade odgovora na Upitnik EK i odluke o kandidatskom statusu.

Ministar Pejović  uručio je ambasadoru Latinoviću finalni predlog Sporazuma o saradnji između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Crne Gore u procesu pristupanja Evropskoj uniji, usaglašen sa crnogorske strane, a kojim se definiše saradnja dviju država u dijelu političkog dijaloga, ekonomskih i trgovinskih odnosa, kretanja radnika i kapitala, trgovine uslugama, usklađivanja zakonodavstva s pravnom tekovinom EU, saradnja u oblasti pravosuđa i unutrašnjih poslova, kao i saradnja u drugim oblastima.

 

 

Kancelarija za odnose s javnošću

 

 

 

(FENA) D.V.

http://ift.tt/2hvWsFD