FENA Novost: Ćuzulan: Reforma javne uprave bitan stub Reformske agende

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-12-27 13:37:08

Ćuzulan: Reforma javne uprave bitan stub Reformske agende

SARAJEVO, 27. decembra (FENA) – Reforma javne uprave u BiH je jedan od tri bitna stuba Reformske agende, izjavio je danas u Sarajevu, na novogodišnjem druženju s predstavnicima bh. medija, koordinator za reformu javne uprave Dragan Ćuzulan.

Istaknuo je da je ključna stvar koja je neophopdna za provođenje Reformske agende i reformu javne uprave posvećenost svih institucija ovoj reformi. Ured koordinatora, međutim, ima ograničen mandat i na izvjestan način, osim što je neka vrsta resursnog centra, ne može sam “izgurati” cijeli posao reforme javne uprave, te Ćuzulan traži podršku medija, kao i uključivanje javnosti i građana. Naglašava da je proces u koji BiH ulazi na svom evropskom putu u stvari proces uređivanja bh. društva.

Dodaje, međutim, da je svjestan da mnogim političkim strukturama, mnogim nivoima vlasti nije u interesu uređeno društvo.

– Predugo se BiH nalazi, u cjelini govoreći, u talačkom odnosu i zarobljeništvu raznih političkih predrasuda i nečega što na izvjestan način vlasti koriste kako bi narod držale u neznanju ili neuređenosti. Ali, u principu svi izbvjegavaju, a zbog toga rezultati javne uprave i jesu ograničeni, da uđu u proces jasnih, mjerljivih i transparentnih podataka i mjerljivih rezultata – rekao je Ćuzulan.

Najavio je da je jedan od najvažnijih zadataka Ureda naredne godine davanje odgovora iz Upitnika Evropske komisije

– Evropsku komisiju, između ostalog, zanima da li postoji konsenzus o opsegu reforme, kako se zapošljava u državnoj službi, kakva je opća politika u poponjavanju radnih mjesta u državnoj službi, koji organ odlučuje da li će biti raspisan interni ili javni konkurs za popunu radnog mjesta, na koji način je osigurana transparentnost u procesu zapošljavanja… Dakle vrlo konkretna pitanja, nema ništa na što se može apstraktno odgovoriti i na svako pitanje će se morati dati konkretni odgovori – naveo je.

Smatra da je ključno pitanje da nam je potreban jedan korak ka uređenom društvu i sređivanju stanja i reformama koje nisu radi sebe, nego radi poboljšanja općeg stanja u društvu.

– To je nešto što nema alternativu – zaključio je Ćuzulan.

(FENA) F.F.

http://ift.tt/2iasPZk