George Michael

Pjesme koje su obilježile karijeru Georgea Michaela

Muzika - svijet Show Time

George Michael je u 35 godina karijere po broju izdanja imao skroman učinak: tri albuma kao član dueta Wham! i samo pet solo albuma. Po broju pjesama kojima je obilježio pop muziku učinak mu je, pak, grandiozan.

 

Praying For Time (1990)

Singl sa drugog solo albuma, ova autorska Michaelova pjesma je samo jedno izdanje Billboard top liste bila na prvom mjestu, ali njegovo tumačenje vremena u kojem živimo puno je vrijednije od komercijalnog efekta, Michael je protok vremena ponudio ka mogući lijek za za fizičku i emocionalnu glad, siromaštvo, licemjerje i mržnju.

Freedom ’90 (1990)

Još jedan singl sa istog albuma Listen Without Prejudice Vol. 1 i zanimljivo je da je Michael izabran da s ovom pjesmom sudjeluje u ceremoniji zatvaranja Olimpijade u Londonu. Oznaka ’90’ je dodana da se izbjegne poistovjećivanje sa istoimenom pjesmom iz razdoblja dueta Wham!.

Faith (1987)

Radi se o prvoj pjesmi s Michaelovog prvog solo albuma “Faith”, a njoj je odao počast svojim uzorima prvenstveno Bo Diddlyju u kojoj je čuje specifični ritam Boa Diddlyja.

Too Funky (1992)

Ova pjesma nije sa nekog Michaelovog albuma već ju je pjevač napisao za album Red Hot + Dance u produkciji Red Hot Organization, koja je prikupljala sredstva za borbu protiv AIDS-a.

I Want Your sex (1987)

Pjesma je u vrijeme pojavljivanja bila iznimno kontroverzna, pogotovo u jeku poplave oboljelih od AIDS-a u Americi. BBC televizija nije željela puštati spot u dnevnom programu, a Amerikanci je nisu željeli uvrstiti u radio program, premda je Michael naglašavao da pjesma nije samo o seksu, već o žudnji u ljubavi, ne samo prema strancima.

Careless Whisper (1984)

Ovaj broje je iz dijela Michaelove karijere u duetu Wham! sa njihovog albuma “Make It Big”, a zahvaljujući njoj George Michael je postao sex simbol ’80-ih. Zvuk saxa je još uvijek jedan od najupečatljivijih u pop muzici.