FENA Novost: BPS insistira na strateškim mjerama za suzbijanje zagađenosti zraka u KS-u

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-12-25 17:03:55

BPS insistira na strateškim mjerama za suzbijanje zagađenosti zraka u KS-u

SARAJEVO, 25. decembra (FENA) – Bosanskohercegovačka patriotska stranka (BPS) traži od Vlade Kantona Sarajevo (KS) da primjeni “prave, istinske mjere na suzbijanju zagađenosti zraka u KS-u, a što po uzoru na standarde i reakcije zemalja članica EU u ovakvim slučajevima, podrazumjeva isključenje iz prometa vozila starijih od 10 godina, kao i vozila koji nemaju motore s eko sagorijevanjem, te zaustavljanje pogona najkrupnijih zagađivača zraka u KS-u”.

– Od strateških mjera Vlada KS-a i KS trebali su, ali sada je već prilično kasno, zabraniti gradnju ekstremno visokih zgrada koji zaustavljaju strujanje vazduha u KS-u, izgraditi sistem turbina za vještačko stvaranje vjetra koji bi rastjerao zagađeni vazduh, povećati kontrolu i ekstremno kazniti vlasnike kuća za tehnički pregled vozila preko čijih “pregleda” u saobraćaj u KS je ušlo na desetine hiljada neispravnih vozila – smatraju iz BPS-a.

Stoga, BPS traži od Vlade KS da pored akutnih mjera, pokrene i strateške mjere u Kantonu Sarajevo kako se ovakav “ekološki haos” više ne bi ponovo glavnom gradu BiH u ovakvom obimu.

– Također tražimo od Vlade KS da obustavi nastavu u Kantonu Sarajevo dok ne dođe do promjene vremenskih prilika jer je nemoguće očekivati bilo kakvu promjenu i poboljšanje na osnovu “mjere par-nepar vozila” – navodi se u u saopćenju iz  BPS-a.

(FENA) J.Č.

http://ift.tt/2i5ywaW