Knjige o rocku

Pregled pop-rock enciklopedija i knjiga u ex-Yu zemljama

Čitam Cooltura Muzika - regija

PUNK

Esejistika

U ovoj vrsti publicistike imamo jedno puno starije i vrlo kvalitetno izdanje. Riječ je o knjizi P.U.N.K. – Potpuno Uvredljivo Negiranje Klasike” koju je autor Darko Glavan (1951.-2009.), vrsni zagrebački rock kritičar i teoretičar umjetnosti, priredio kao prvu knjigu o punku u nas i kao prvo izdanje biblioteke ”Džuboks” davne 1980. godine. Zanimljivo, to je jedna od prvih domaćih muzičkih knjiga i cijeli prvi tiraž razgrabljen je za svega par meseci. Danas se u boljim knjižarama može pronaći novo izdanje knjige, ali ne i dopujeno.

Knjigu eseja i svojih novinskih tekstova pod naslovom ”Rokopisi” beogradski novinar Petar Peca Popović objavio je 2008. Čuveni rock kritičar u ovoj kulturološkoj studiji odgovara na pitanje zašto je rock and roll nekada bio toliko važan u životima ljudi na našim prostorima i zašto ga sada ima sve manje.

Evo i ostalih zanimljivih izdanja.

YU 100: Najbolji albumi jugoslovenske rok i pop muzike – autori Duško Antonić i Danilo Štrbac. Knjiga o izboru najboljih 100 albuma YU rock i pop muzike zaključno sa 1992. Glasači su bili srpski muzički kritičari, novinari i umjetnici koji su imali dodira sa rock i pop scenom i izdanjem broj 1, na iznenađenje tadašnje muzičke javnosti, proglašen je album Idola ”Odbrana i poslednji dani”. U knjizi su opisani svi izabrani albumi.

YU 100 albuma

Godine na 6  – autor Vlada Janković – Jet. Knjiga poznatog radijskog voditelja i rock muzičara o tome kako je nastao i nestao rock ‘n’ roll u Beogradu. Kao direktan učesnik i svjedok beogradske i jugoslavenske rock istorije, nekadašnji basista Crnih bisera i Tunela prenosi sliku scene u šezdesetim i priče o tada najvažnijim bendovima.

Fusnota – Priče o pesmama koje su obeležile Yu-rock scenu, autor Kornelije Kovač. Zanimljiva knjiga u kojoj je jedan od pionira jugoslavenskog rocka, nekadašnji član Indexa i vođa čuvene Korni grupe, opisao kako su i zašto nastajale najznačajnije pjesme iz njegove 50-godišnje muzičke karijere.

Šta je pesnik hteo da kaže – autor Bora Đorđević. Knjiga o nastanku najpoznatijih pjesama Riblje čorbe. Bora, jedan od zapaženijih rock pjesnika, objavio je veći broj knjiga rock poezije, a u ovoj je opisao nastanak tridesetak najvažnijih pjesama njegove grupe.

Gramofonske priče – Goran Živanović. Knjiga donosi niz razgovora koje je ovaj radijski novinar iz Požege vodio u svojoj istoimenoj emisiji, te ugostio brojne legende rocka od Nikole Karaklajića i Brune Langera, preko Siniše Škarice, Vedrana Božića i Dade Topića, do Bate Kovača, Žike Jelića i brojnih drugih.

Kritičko pakovanje – autor Branimir Lokner. Riječ je, zapravo, knjizi rezencija domaće muzičke produkcije koja ima i istoimeni nastavak. Osim kao muzički kritičar, Lokner je poznat i kao autor knjiga o istoriji rocks u Pančevu i Šapcu.

Rokenrol u kanđama interneta – Lokner je, zajedno sa koautorom Predragom Jovanovićem, ove godine napisao i novu knjigu, koju čini zbirka razgovora, osvrta i prikaza na teme koje određuje njen naslov, suočava aktere ovdašnje muzičke priče, sastave i izvođače sa njihovim prihvatanjem novog, ali već sveprisutnog načina promocije i prezentacije svojih radova na internetu.

Rokenrol u kanđama interneta

Biti rokenrol zajedničko djelo Mihajla Pantića i Petra Pece Popovića (Službeni glasnik, 2011.), knjiga je koja na popularan način piše o rocku uz teme kao što su ”Zašto Mika Antić nije voleo Bitlse?… Da li je Džuboks najstariji specijalizovani muzički časopis u svetu?… Zbog čega su se Bugari slikali ispred Radio Beograda?… Kako je Goran Bregović zaustavio saobraćaj u Njujorku?…”

Žice – Srđan Marjanović. Marjanović je, kao pjevač, kompozitor i gitarista, jedan od najznačajnijih predstavnika beogradske akustičarske škole, s u ovoj knjizi iz 2013. godine piše o svom životu ”kao nerazlučivom dijelu legende o velikom zemlji, velikoj muzici i ljudima koji su stvarali urbanu istoriju i drugačije emocije”.

Druga žena u haremu – autor Zoran Predin. Mariborski rock kantautor, ”kao duhovit i ozbiljan, naivan i mudar, emotivan i perceptivan čovjek koji nastoji uživati u životu te kao umjetnik doprijeti do široke publike, svidjeti se, ali bez jeftinog podilaženja i iznevjerivanja dostojanstva” u ovoj zbirci anegdota, dnevnika i putopisa iz 2013. godine donosi 22 priče sa muzičkih putovanja cijelom regijom.

Bez rocka trajanja – Glazbeno dešifriranje Balkana (Znanje, 2010.) autor Anđelo Jurkas. Knjiga se osvrće na najznačajnije pop i rock izvođače, muziku, pojave i albume s prostora zemalja bivše Jugoslavije. Jurkas kao vrlo osebujan zagrebački stvaralac u novom mileniju (pisac, redatelj, glazbenik, urednik, novinar, muzički i filmski kritičar), od 2010. do danas potpisuje još izdanja ”Soundtrack života”,  ”Volim te”, ”Off The Record”, ”Veliki prasak: službena biografija 2 Cellos”, ”Raspelo – razgovori ugodni i neugodni” i ”Dnevnik Facebook idiota”, zatim nekoliko muzičkih izdanja (mixtape i Diy kompilacije), nekoliko zapaženih muzičkih video spotova te cjelovečernji igrani film ”Zbog tebe” (2016.), zbog čega je, u ovom trenutku, najsvestraniji autor u rocku i najplodniji publicist.

Bez rocka trajanja

U nastavku: biografije i autobiografije…