FENA Novost: Izrada idejnog rješenja za gradnju javne podzemne garaže u Kolodvorskoj

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-12-23 15:08:09

Izrada idejnog rješenja za gradnju javne podzemne garaže u Kolodvorskoj

SARAJEVO, 23. decembra (FENA) – Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Mujo Fišo, načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo i direktorica Zavoda za izgradnju KS Ljiljana Pelidija potpisali su danas Projektni zadatak za izradu idejnog arhitektonskog i saobraćajnog rješenja te izvedbenih projekata svih faza objekta javne podzemne garaže G3 u ulici Kolodvorska u Novom Sarajevu.

Na ovaj način će definirati sve tehničke parametre za naručivanje projektne dokumentacije u segmentu arhitektonskog saobraćajnog i idejnog rješenja koji su neophodni Zavodu radi izdavanja građevinske i urbanističke saglasnosti za gradnju objekta garaže.

Kako je istaknuto, radi se o saobraćajnom objektu čijom će se gradnjom riješiti problem nedostatka parking mjesta u jednoj od najopterećenijih saobraćanijih zona u Novom Sarajevu.

Predviđena je gradnja garaže na dvije etaže sa oko 230 parking mjesta na oko 5.562 metra kvadratna. Ukupna vrijednost projekta je četiri miliona KM, od toga će Vlada KS izdvojiti 2,5 miliona KM, a ostatak Općina Novo Sarajevo. Sredstva koja će se ubirati od naplaćivanja parking prostora ulagat će se u izgradnju novih podzemnih garaža.

Riješena sva imovinsko-pravna pitanja, a slijedi osiguranje neophodne dokumentacije od Zavoda za izgradnju, kao implementatora projekta, izdavanje urbanističke i građevinske dozvole i provođenje tenderske procedure za izbor izvođača radova, saopćeno je iz Press službe KS.

(FENA) M.L.

http://ift.tt/2i9Aff0