FENA Novost: Božićna čestitka gvardijana Franjevačkog samostana u Tuzli fra Maria Divkovića

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-12-23 13:05:55

Božićna čestitka gvardijana Franjevačkog samostana u Tuzli fra Maria Divkovića

TUZLA, 23. decembra (FENA) – Gvardijan Franjevačkog samostana sv. Petra i Pavla u Tuzli fra Mario Divković uputio je danas božićnu čestitku povodom najvećeg kršćanskog blagdana Božića, u kojoj je podsjetio da u tom blagdanu kršćani prepoznaju radikalnu novost Božije objave čovjeku i svijetu.

Ta radikalna novost, kako je istakao, tiče se prvotno čovjeka, njegova života, njegovih odnosa i budućnosti u svijetu, koji, nažalost, danas postaje sve više mjesto straha, isključivanja drugoga, svijet zidova i nepovjerenja.

Naveo je da globalni terorizam, ratovi, borba za moć i utjecaj rezultiraju globalnom psihozom straha, mržnje na strance i ljude drugih uvjerenja i religija.

Dodao je, da je u lokalnom bh. kontekstu, ta svjetska potreba zatvaranja i zarobljavanja u male izolirane identitete, te da je još više pojačana uskogrudnim isključivim politikama “nacionalnih interesa i nacionalnih prava”, potpomognutim često političkim religijama i konfesijama.

– I globalno i lokalno k tomu se pridružuje strah od gospodarske nesigurnosti, koji sa sobom u život običnoga čovjeka uvlači sumnju da naš, kakav-takav, kapitalistički poredak ne donosi materijalno blagostanje, te da proizvodi još više siromašnih, neobrazovanih i manje vrijednih ljudi u kulturi umnažanja kapitala, “tržišne religije” i ideologije gospodarskoga rasta – kaže fra Mario.

On podvlači da svijet i međuljudski odnosi počivaju na načelima pravednosti, solidarnosti, odgovornosti i ljubavi čovjeka za čovjeka, dodavši da u svim o unutarsvjetskim procesima stradava upravo taj čovjek pojedinac, po kršćanskoj vjeri i antropologiji Božije stvorenje sa dostojanstvom i svojim pravima, koja su, kako kaže, iznad svakoga uskogrudnoga političkoga ili ekonomskoga interesa.

– Svjesni svih tih strahova i negativnih procesa koji opterećuju svijet i našu zemlju, kršćani u Božiću, Božjemu iskoraku u naše ljudsko postojanje i naše ljudsko tijelo, pronalaze izlaz, način kako živjeti svoje konkretne živote s iskrenom nadom da i svijet i naša zemlja mogu biti smisleniji, pravedniji, bolji i iskreniji – naglasio je.

Ističe da Božić zapravo “ubrizgava” u čovjeka smisao života u svijetu kojim luta, on razbija nametnute strahove čovjeka od čovjeka, on pronalazi ljudske putove obnove povjerenja među ljudima.

– Tu poruku koja razbija strahove, isključivost i nepovjerenje u našemu svijetu želimo podijeliti sa svima, sa bogatima i siromašnima, s onima koji imaju političku ili religijsku odgovornost u javnome prostoru, s onima koji grade često nepravedne ekonomske strukture, sa svakim čovjekom dobre volje u našemu voljenom gradu, u našoj domovini Bosni i Hercegovini i diljem svijeta – ističe fra Mario Divković.

(FENA) M.L.

http://ift.tt/2h8JpXi