FENA Novost: Putin pozvao na jačanje ruskih nuklearnih potencijala

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-12-22 13:33:30

Putin pozvao na jačanje ruskih nuklearnih potencijala

MOSKVA, 22. decembra (FENA) – Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je na jačanje vojnih nuklearnih potencijala njegove zemlje kako bi se osiguralo da ruski projektili mogu probiti svaki sistem proturaketne odbrane.

– Potrebno je pojačati vojne potencijale strateških nuklearnih snaga, posebno raketnih sistema koji pouzdano mogu probiti svaki postojeći i budući sistem proruraketne odbrane – navele su ruske novinske agencije Putinove riječi na sastanku u Ministarstvu odbrane.

Dodao je da Rusija mora pažljivo posmatrati sve promjene u ravnoteži snaga i u političko-vojnoj situaciji u svijetu, posebno duž ruskih granica te brzo usvojiti planove neutraliziranja prijetnji zemlji.

Ruski predsjednik ističe da je ova zemlja uspješno pokazala svoje vojne kapacitete u Siriji.

– Sirijska vojska dobila je značajnu podršku, zahvaljujući kojoj je izvela nekoliko uspješnih operacija protiv militanata – kazao je Putin.

Rusija je pokrenula kampanju zračnih udara u Siriji od septembra 2015. u okviru podrške predsjedniku Basharu al-Assadu, dok njene snage za specijalne operacije također djeluju na terenu u toj zemlji.

Ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je da je vojska “testirala 162 tipa naoružanja tokom vojne kampanje u Siriji, uključujući borbene avione Suhoj i helikoptere MIG i Kamov.”

– Oni su se pokazali kao krajnje efikasni – kazao je ruski ministar, prenosi AFP.

(FENA) D.J.

http://ift.tt/2ij4jns