FENA Novost: Podrijetlo voća i povrća u slovenskim trgovinama kontrolira se izotopima vode

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-12-22 09:13:56

Podrijetlo voća i povrća u slovenskim trgovinama kontrolira se izotopima vode

LJUBLJANA, 22. prosinca (FENA/Hina) – Kako bi dokazao da doista prodaje domaću hranu, a ne onu iz uvoza, njemački lanac Hofer uveo je u svojim trgovinama Sloveniji svakodnevnu analizu izotopa vode na voću i povrću, kako bi osigurao da ga dobavljači ne bi prevarili.

Hofer se je na to odlučio kako bi onemogućio da im dobavljači umjesto slovenskih jagoda i trešanja podmetnu primjerice španjolske ili talijanske, kazao je Jože Podgoršek, zaštitnik interesa proizvođača i potrošača u lancu nabave “od njive do stola”, ustanove koja u okviru ministarstva poljoprivrede brine za uvođenje tzv. poštenih trgovačkih praksi i održivu tržišnu konkurenciju.

Hofer će tako svojim unutarnjim sustavom kontrole smanjiti nelojalnu konkurenciju što je svojim nepoštenim praksama stvaraju neki dobavljači, prodajući trgovcima uvozno voće, povrće i salatu kao domaće proizvode, kazao je Podgoršek na konferenciji za novinare, predstavljajući rezultata svog rada, prenosi mariborski list “Večer”.

Riječ je o inicijativi ministarstva poljoprivrede u akciji promicanja prodaje slovenske hrane, čemu se prilagođava sve više trgovačkih lanaca.

Posebnu etiketu “Kvalitetan izbor”, koja jamči da je proizvod doista slovenskog podrijetla, što prijašnja akcija “Kupujmo slovensko” nije jamčila jer je oznaku slovenskog podrijetla primjerice dobivala i svinjetina iz Mađarske ako je pakirana u slovenskim trgovinama, dobivaju sada samo oni proizvođači koji su u posebnom sustavu stalne kontrole.

Nepoštene poslovne prakse u Sloveniji su još uvijek znatno prisutne i kod dobavljača i kod trgovaca, ne samo kad je riječ o rokovima plaćanja i sve nižim maržama, tvrdi Podgoršek.

Ima i obmanjivanja i pokušaja prijevare, ne samo kod podrijetla proizvoda, kaže Podgoršek koji dobavljačima savjetuje da se prije sklapanja ugovora s trgovačkim lancima obrate njemu, jer on nepravilnosti može posredovati regulatoru za tržišno natjecanje.

Kao jedan od eklatantnih primjera koji govore o varanju potrošača, naveo je da su zabilježeni slučajevi kad su dobavljači trgovinama isporučivali meso koje su prodavali kao slovensko iako su sa njega zaboravili izrezati žig koji je svjedočio da je došlo iz uvoza, što će se kontrolom podrijetla u okviru nove akcije promicanja hrane sprječavati.

Osim toga, on navodi da dobavljače znaju nepoštenim praksama, odnosno prijevarama, oštećivati i trgovački lanci.

Tako se zna dogoditi da kamion hladnjaču s mesom zaustave pred rampom za preuzimanje i traže od vozača da otvori rashladnu komoru.

Onda ga puste čekati pa kasnije izmjere temperaturu u komori i kažu da je previsoka, zbog čega mogu odbiti isporuku iako su sami izazvali prekid hlađenja, ispričao je jedan od detalja s kojima se susreće u svom poslu zaštitnik slovenskih potrošača Jože Podgoršek.

(FENA) R.G.

http://ift.tt/2hJQim0