FENA Novost: Konferencija o temi „Izazovi u razvoju mjesnih zajednica“

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-12-22 14:20:14

Konferencija o temi „Izazovi u razvoju mjesnih zajednica“

SREBRENICA, 22. decembra (FENA) – Konferencija mjesnih zajednica općine Srebrenica o temi „Izazovi u razvoju mjesnih zajednica“ održana je danas u tom gradu.

Na konferenciji su predstavljeni izazovi s kojima se susreću stanovnici ruralnih područja i razvojni programi koji mogu doprinijeti unapređenju kvaliteta žvota na tim područjima uz korištenje lokalnih potencijala.

– Ovo je završna aktivnost projekta kojim se u proteklih petnaest mjeseci u saradnji s mjesnim zajednicama radilo na izradi strateških planova razvoja 14 mjesnih zajednica na teritoriji općine, uz podršku Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) – izjavila je predstavnica Udruženja „Sara – Srebrenica“ Valentina Gagić, dodajući da će ti planovi biti impus za nove inicijative, te daljnji razvoj u Srebrenici.

Šef kabineta načelnika Općine Srebrenica Vladan Milovanović kazao je da je konferencija dobar osnov za direktno povezivanje MZ s međunarodnim i domaćim vladinim i nevladinim sektorom u razmjeni informacija i iskustava, te podizanje značaja i uloge MZ na viši nivo.

U protekle dvije godine, nakon intenzivnih procesa u radu s mjesnim zajednicama na području općine Srebrenica, predstavnici Udruženja Sara-Srebrenica, uz podršku Japanske razvojne agencije (JICA) i Općine Srebrenica, a u saradnji sa savjetima MZ, dali su svoj doprinos u izradi strateških dokumenata za razvoj mjesnih zajednica.

(FENA) E.F.

http://ift.tt/2hKQ3H7