FENA Novost: Gratz: Potreban nam je sistem za prepoznavanje talenata u sportu

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-12-22 17:43:14

Gratz: Potreban nam je sistem za prepoznavanje talenata u sportu

SARAJEVO, 22. decembra (FENA) – Javni razgovor „Odgovor za spas naših sportskih klubova“ s federalnim zastupnikom iz Naše stranke Dennisom Gratzom održan je večeras u Sarajevu, na kojem se govorilo o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o naplati i djelomičnom otpisu dugovanja sportskim kolektivima.

Također je bilo riječi i o Prijedlogu zakona o preoblikovanju sportskih udruženja u sportska dionička društva.

Gratz je istakao da je namjera da se kratkoročno pomogne klubovima koji nisu uspjeli rekonstruirati svoja dugovanja.

– Neki su to uspjeli, ovdje prije svega mislim na profesionalne sportske klubove, posebno u fudbalu i košarci, međutim u određenim klubovima to nije pošlo za rukom, posebno NK Čeliku i mi ovim zakonom o reprogramiranju duga, izmjenama i dopunama tog Zakona želimo to da im to omogućimo – kazao je Gratz.

Međutim, dodaje da to nije rješenje, nego na određeni način “previjanje rana sporta u BiH”.

Naglašava da on i njegov tim imaju ambiciju da do sredine naredne godine pripreme jedan zakonski tekst koji bi išao u pravcu transformacije udruženja građana u privredna društva.

– To je Zakonom o sportu na nivou BiH predviđeno, međutim nije propisan način te transformacije, tako da mnogim klubovima, koji imaju sada status neprofitnih udruženja građana je onemogućeno da privlače investitore kroz neke ponude ulaganja u klubove koje bi bile transparentne i u skladu s privrednim društvima – poručio je Gratz.

Istakao je da je namjera razgovora sa zainteresiranim građankama i građanima da se pokuša pronaći model kako bi se sistem uredio na način da to “ne bude po modelu nekog prošenja”, i da se izbjegne privremeno spašavanje klubova.

– Treba nam ozbiljna strategija na nivou države BiH, da vidimo gdje vrijedi ulagati, koji su to kapaciteti i šta se treba obnoviti. Vrlo je važno da se uvežemo s obrazovnim sistemom, da sport postane relevantan kao recimo matematika, da imamo sistem prepoznavanja talenata – zaključio je Gratz.

On je prethodno boravio u Tuzli i Zenici, gdje je s građanima i sportskim radnicima diskutovao o temi kako pomoći sportu u Bosni i Hercegovini.

(FENA) H.D.

http://ift.tt/2hvpeE9