FENA Novost: Vareš – Održan okrugli sto o kulturi sjećanja u okviru projekta PRO-Budućnost

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-12-21 17:05:47

Vareš – Održan okrugli sto o kulturi sjećanja u okviru projekta PRO-Budućnost

SARAJEVO, 21. decembra (FENA) – Načelnik Općine Vareš Zdravko Marošević izjavio je da “Pod zemljom nema neprijatelja”, na otvaranju okruglog stola o kulturi sjećanja, na Dan rudara, u okviru USAID-ovog projekta PRO-Budućnost.

Na događaju je govorio i profesor sarajevskog Fakulteta političkih nauka Nerzuk Ćurak, naglašavajući da su lokalne zajednice temelj na kojem se grade pomirenje i mir u svakom društvu.

Govoreći o sve većim izazovima u današnjem svijetu, profesor Ćurak je rekao da je mir naprosto bolji izbor od rata, te da je baš zbog toga važno raditi i otvarati ove teme u lokalnim zajednicama.

– Mi moramo puno više razgovarati jedni s drugima – naglasio je Ćurak.

Načelnik Marošević je rekao da su vrijednosti mira, suživota i saradnje zapravo najveće i temeljne vrijednosti ljudskog života, čega svijet mora postati svjestan.

– Uključivanje vlasti u izgradnju mira i prihvatanje Platforme za mir je obaveza, uz istovremeno promicanje vrijednosti mira među mladim generacijama i onima koji dolaze – rekao je načelnik Vareša osvrćući se na Platformu za mir, krunski dokument projekta PRO-Budućnost, koji će u narednom periodu biti ponuđen na usvajanje zastupnicima u Parlamentarnoj skupštini BiH (PSBiH).

Predstavnik Općine Breza Alen Smajić, naglasio je u svom obraćanju kako je ta lokalna zajednica potpisala Platformu za mir, koja je načelnicima predstavljena 15. decembra u PS BiH, a što su već učinile i brojne druge zajednice u BiH.

Okrugli sto je organiziran u okviru USAID-ovog projekta PRO-Budućnost, čiji je cilj izgradnja pomirenja i povjerenja među građanima svih etničkih grupa u BiH, a koji se temelji na pretpostavci da izgradnja trajnog mira počinje otvaranjem iskrenog dijaloga te razumijevanjem druge strane.

Projekt implementira Catholic Relief Services (CRS) u saradnji s Fondacijom Mozaik, Caritasom BiH, Forumom građana Tuzla, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Međureligijskim vijećem u BiH.

(FENA) M.B.

http://ift.tt/2hTxRct