FENA Novost: Sedmogodišnja sirijska blogerka sastala se s Erdoganom

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-12-21 15:26:55

Sedmogodišnja sirijska blogerka sastala se s Erdoganom

ANKARA, 21. decembra (FENA) – Sedmogodišnja blogerka Bana al-Abed, čija su svjedočenja na Twitteru pružila tragični opis bombardovanja sirijskog grada Aleppa, u srijedu se sastala s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom u njegovoj palati u Ankari.

Erdogan je primio Banu i njenu porodicu u svojoj palati, javila je državna novinska agencija Anadolija, objavljujući sliku Erdogana kako grli djevojčicu.

Na snimku koji je objavila ista agencija također je prikazan Erdogan koji sjedi kako drži u krilu Banu i neidentifikovanog dječaka, u blizini supruge Emine.

Sirijska djevojčica jedna je od hiljada ljudi evakuiranih iz dijelova Aleppa pod pobunjeničkom kontrolom u posljednjim danima u okviru sporazuma postignutog uz posredovanje Turske i Rusije.

Ona je evakuirana u ponedjeljak a turski zvaničnici obećali su da će ona doći u Tursku s porodicom. Nije, međutim, jasno kada je ona prešla u Tursku.

Za svojih 330.000 sljedbenika, Bana je simbol tragedije koja se odvija u Siriji, iako je režim Bashara al-Assada osudio skoro svakodnevne tweetove nje i njene majke kao propagandu.

Turska udomljava 2,7 miliona izbjeglica iz sirijskog sukoba ali je jasno poručila da je radije za smještaj nedavno raseljenih, koji nisu povrijeđeni, na sirijskoj strani granice.  

Turska je, ipak, napravila izuzetke za specijalne slučajeve i ranjenike, prenosi AFP.

(FENA) M.B.

http://ift.tt/2ifkbY6