FENA Novost: Radionica ‘Poduzetništvo i obrazovanje u funkciji novog zapošljavanja’ (VIDEO)

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-12-21 16:09:20

Radionica ‘Poduzetništvo i obrazovanje u funkciji novog zapošljavanja’ (VIDEO)

TUZLA, 21. novembra (FENA) – Radionicom o „Poduzetništvu i obrazovanju u funkciji novog zapošljavanja“ kantonalno Ministarstvo razvoja i poduzetništva okončalo je Globalnu sedmicu poduzetništva u Tuzlanskom kantonu. Ovom prilikom uručene su i zahvalnice privrednim subjektima, školama i drugim institucijama koje su uzele učešće u aktivnostima obilježavanja Globalne sedmice poduzetništva u Tuzlanskom kantonu u 2016. godini.

Diskusna radionica „Poduzetništvo u funkciji novog zapošljavanja“ rezultirala je približavanjem privrede i obrtnika sistemu obrazovanja i institucijama nadležnim za obrazovanje.

– Jasan je tu cilj da institucije koje donose odluku i usmjeravaju obrazovanje na području Tuzlanskog kantona dobiju kvalitetne informacije i kvalitetne ulazne podatke od samih privrednika, od samih obrtnika šta je to u suštini, gdje postoji potreba i gdje možemo u suštini da djelujemo u najkraćem mogućem roku kako bismo osigurali i nove insvesticije i nova radna mjesta – kazao je Nermin Hodžić, ministar razvoja i poduzetništva TK.

– Već kroz obrazovni sistem odnosno kroz obrazovanje postoji praktična nastava za djecu odnosno za učenike koji pohađaju nastavu koja u principu je srodna sa djelatnošću kojom se mi bavimo na način da recimo mi imamo zavarivače, CNC operatere i tako dalje i Srednju mješovitu školu u Kalesiji koja u principu obučava takav kadar. Mi se zaista trudimo da kroz te aktivnosti i kroz praktičnu nastavu prenesemo dovoljan nivo znanja ali i dalje smatramo da kadar koji mi u principu dođemo u situaciju da zaposlimo i nema adekvatno znanje odnosno predznanje za rukovanje mašinama odnosno to praktično znanje – izjavio je Eldin Brkić, izvršni direktor Lafat komerc d.o.o. Kalesija.

U realizaciji Globalne sedmice zapošljavanja učestvovalo je šest obrtnika, sedam različitih institucija, osam srednjih škola i devet malih i srednjih preduzeća.

– Mi smo obilježavanje globalne sedmice poduzetništva na području tuzlanskog kantona u suštini realizovali u toku jednomjesečnih aktivnosti. Tu posebno treba istaći našu zahvalnost i za jedinice lokalne samouprave i za obrtnike i za mala i srednja preduzeća i za škole koje su spremno dočekale i prihvatile ovu inicijativu i koje su nam pomogle u realizaciji – dodao je ministar Hodžić.

Istaknuta je važnost praktične nastave u osnovnim i srednjim stručnim i tehničkim školama u Tuzlanskom kantonu. U srednjim stručnim školama praksa je zastupljena oko 40, a u tehničkim oko 30 odsto u zavisnosti od škole, ističu u ministarstvu obrazovanja.

– Učenici u suštini stručna znanja, vještine i kompetencije za svijet rada, odnosno nastavak obrazovanja upravo stiču toj praktičnoj nastavi – naglasila je Mersija Jahić, pomoćnik ministra za obrazovanje u Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK.

Ovom prilikom, uručene su i zahvalnice privrednim subjektima, školama i drugim institucijama koje su učestvovale u aktivnostima obilježavanja Globalne sedmice poduzetništva u Tuzlanskom kantonu.

Pogledajte VIDEO

Preuzmite http://ift.tt/2hHNmX4