FENA Novost: Naučni instituti UNSA predstavili izdavačko-istraživački rad

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-12-21 13:49:44

Naučni instituti UNSA predstavili izdavačko-istraživački rad

SARAJEVO, 21. decembra (FENA) – Pet naučnih instituta članica Univerziteta u Sarajevu danas je povodom obilježavanja 67. godišnjice te visokonaučne institucije predstavilo izdavačko-istraživački rad.

Izdanja iz ove i ranijih godina prezentirali su Orijentalni institut, Institut za istoriju, Institut za jezik, Institut za genetičko inžinjerstvo i biotehnologiju te Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava.

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj istakao je na prezentaciji da je decembar mjesec svečanih trenutaka u koje spada i današnji, kada pet naučnoistraživačkih instituta promoviraju svoja izdanja. Naglasio je da je ovo prvi put da su svi instituti na jednom mjestu i u jednom danu izložili sve ono što je nastalo kao rezultat iznimnog napora uposlenih.

Skrenuo je pažnju da se danas za nauku izdvajaju minimalna sredstva, te da bh. društvo malo koristi ova istraživanja, navodeći za primjer istraživanja spomenutih instituta koja se više koriste van Bosne i Hercegovine.

– Naši instituti rade vrlo dobra istraživanja, čiji su rezultati priznati širom svijeta. Ali u današnjem okruženju u BiH ti se rezultati vrlo često ignoriraju i zato naša zemlja ide sporo prema Evropi i sporo napreduje u mnogim aspektima. Naša društvena zajednica je takva kakva jest i zbog ignoratskog odnosa prema nauci i malog izdvajanja sredstava – smatra rektor UNSA.

Govoreći o izdvajanju za nauku, rektor Škrijelj je naveo da nisu poznati tačni podaci, te da onaj koji se nezvanično prezentira iznosi 0,07 posto, ocijenivši to jako malim iznosom.

(FENA) M.L.

http://ift.tt/2h9AZCs