FENA Novost: Nastavak podrške Evropske unije procesuiranju predmeta ratnih zločina u BiH

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-12-21 15:44:43

Nastavak podrške Evropske unije procesuiranju predmeta ratnih zločina u BiH

SARAJEVO, 21. decembra (FENA) – Predstavnici Delegacije Evropske unije u BiH i Ministarstva finansija i trezora BiH potpisali su Ugovor o finansiranju aktivnosti tužilaštava i sudova u Bosni i Hercegovini na rješavanju predmeta ratnih zločina.

Potpisivanjem ovog ugovora vrijednog 7.438.000 eura osigurana je podrška procesuiranju predmeta ratnih zločina u 15 tužilaštava i osam sudova u periodu od marta 2016. do februara 2019. godine.

U saopćenju Delegacije EU u BiH se navodi da ovaj događaj obilježava početak implementacije projekta „Unapređenje rada na predmetima ratnih zločina u BiH“  – IPA 2013, koji predstavlja nastavak podrške procesuiranju predmeta ratnih zločina u BiH u okviru paketa pomoći IPA 2012/2013 u ukupnom iznosu od 14,8 miliona eura namijenjenih finansiranju plata sudija, tužilaca i dodatnog osoblja koji rade na rješavanju predmeta ratnih zločina u nadležnim sudovima i tužilaštvima u BiH, kao i za materijalne troškove ovih pravosudnih institucija nastalih pri procesuiranju ratnih zločina.

Sveukupni cilj ove podrške je smanjenje broja predmeta ratnih zločina s poznatim osumnjičenima u tužilaštvima (tzv. KTRZ predmeta) za 50 posto u periodu od pet godina.

Nadzorno tijelo za praćenje provođenja Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina je konstatovalo da je provedbom projektnih aktivnosti ostvareno smanjenje broja predmeta ratnih zločina u tužilaštvima (KTRZ) za 15 posto do sredine 2015. godine, čime je ispunjen postavljeni cilj za prvu fazu ovog projekta. Zaključno sa julom 2016. godine, ukupan broj neriješenih predmeta ratnih zločina je smanjen za 23,4 posto, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

(FENA) H.D.

http://ift.tt/2ifcdhM