FENA Novost: Gutić prisustvovao svečanom obilježavanju Dana rudara u Rudniku ‘Đurđevik’

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-12-20 14:59:41

Gutić prisustvovao svečanom obilježavanju Dana rudara u Rudniku ‘Đurđevik’

SARAJEVO, 20. decembra (FENA) – Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić prisustvovao je danas u Đurđeviku svečanosti obilježavanja 21. decembra, Dana rudara. Istovremeno, danas rudari Đurđevika slave i 80 godina rada tog rudnika.

Iz Vlade TK navode da je Rudnik za sve ove godine prošao brojne faze i oblike organizovanja i privređivanja, prebrodio brojne teškoće, a u ovoj godini i posluje pozitivno.

Gutić je rudarima uputio čestitke povodom njihovog praznika, a upravi Rudnika osim čestitke za 80 godina uspješnog rada uputio i želje za uspjeh u budućem radu i djelovanju.

Istaknuo je da je rudarstvo već vjekovima jedna od najvažnijih privrednih grana tog kraja, i kao takvo čini stub i oslonac razvoja cjelokupne druge prateće privrede.

– Znamo da RMU Đurđevik proizvodi najkvalitetniji ugalj u BiH i da se u rudniku Đurđevik, Banovići, Šikulje i Dubrave održava u funkciji elektroenergetski sistem BiH. Termoelektrana je u našem kantonu i zahvaljujući upravo tim rudnicima daje 33 posto električne energije u BiH, i čini taj sistem održivim – rekao je Gutić.

Istakao je da je rudarski posao i danas “hljeb sa sedam kora”, uslovi rada nisu na zavidnom nivou, ali najteži posao se i dalje obavlja i radnici vjeruju u bolju budućnost.

– I pored svega toga, svojim radom svake godine rudari pokazuju da se i u teškim uslovima mogu postizati izuzetni proizvodni rezultati, a prvi su i kada treba pokazati solidarnost i pružiti pomoć drugome u nevolji. Takvim odnosom sačuvali su poštovanje svih građana u Bosni i Hercegovini, a ne postoje riječi kojima bi rudarima adekvatno mogli zahvaliti – rekao je Gutić i dodao da je neophodno poboljšati uslove rada i položaj rudara, izvršiti nova upošljavanja u eksploataciji ali redovnije izmirivati sve one obaveze koje rudnici do sada nisu redovno izmirivali, saopćeno je iz Odjeljenja za informisanje Vlade TK.

(FENA) H.D.

http://ift.tt/2h7KDXG