FENA Novost: Danska ratificirala Protokol o pristupanju Crne Gore u NATO

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-12-20 10:30:42

Danska ratificirala Protokol o pristupanju Crne Gore u NATO

PODGORICA, 20. prosinca (FENA) – Danski parlament usvojio je u ponedjeljak prijedlog odbora da se ratificira Protokol o pristupanju Crne Gore u NATO, pišu crnogorski mediji. 

Za prijedlog su glasovala 94 zastupnika, nitko nije bio protiv, dok je suzdržano bilo devet.

Prethodno je Pristupni protokol ratificiralo 18 članica Alijanse – Island, Slovenija, Mađarska, Slovačka, Bugarska, Rumunjska, Albanija, Estonija, Letonija, Velika Britanija, Turska, Poljska, Litva, Hrvatska, Češka, Njemačka, Belgija i Luksemburg.

Crnogorski mediji navode kako je u svim zemljama članicama NATO-a pokrenuto pitanje ratifikacije Pristupnog protokola Crne Gore, no da završetak procesa ovisi od procedura u pojedinačnim parlamentima.

Crna Gora je 19. svibnja u Bruxellesu potpisala Protokol o punopravnom članstvu u NATO. U okviru tog procesa potrebno je da sve članice NATO-a, unutar svojih parlamenata, ratificiraju Protokol. Na kraju, ostaje da Crna Gora ratificira taj dokument, čime se proces završava.

Proces ratifikacije Protokola u parlamentima 28 članica Alijanse, kako je više puta najavljeno, trebalo bi da bude završen u prvoj polovini 2017.

 

(FENA) I.B.

http://ift.tt/2ianoIM