FENA Novost: Završna konferencija projekta „BEE Promoted- Promocija pčelarstva“

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-12-19 14:18:38

Završna konferencija projekta „BEE Promoted- Promocija pčelarstva“

BIHAĆ, 19. decembra (FENA) – Bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić prisustvovao je danas završnoj konferenciji projekta „BEE Promoted-Promocija pčelarstva“.

Riječ je o projektu čiji je cilj unapređenje institucionalne podrške pčelarskom poduzetništvu pri podizanju kvalitete i obima proizvodnje, te plasmana meda i drugih pčelinjih proizvoda na tržište.

U svom obraćanju gradonačelnik Fazlić je istakao da je Gradska uprava Bihaća prepoznala pčelarstvo kao granu koja može vrlo brzo promijeniti “sliku nezaposlenosti”, te će, shodno svojim finanasijskim kapacitetima, podržavati ovu vrstu poljoprivredne proizvodnje.

Kako je istaknuto, Laboratorij za kontrolu kvalitete meda pri Veterinarskom zavodu USK-a, uspostava Centra za selektivni uzgoj i oplodnju pčelinjih matica, te edukacija pčelara, unaprijedili su podršku pčelarskom poduzetništvu.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 649.509,62 eura, a finansira ga EU u sklopu IPA prekograničnog programa Hrvatska – Bosna i Hercegovina 2007-2013. Nositelj projekta u BiH je Veterinarski zavod USK-a, dok je partner Razvojna agencija USK-a, saopćeno je iz Kabineta gradonačelnika Bihaća. 

(FENA) D.V.

http://ift.tt/2h390pj