FENA Novost: Tradicionalna bh. i španska jela na radionici Udruženja ‘Ceh -Konekta’ (VIDEO)

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-12-19 11:52:58

Tradicionalna bh. i španska jela na radionici Udruženja ‘Ceh -Konekta’ (VIDEO)

SARAJEVO, 19. decembra (FENA) – Članovi Udruženja za edukaciju, istraživanja, promociju i razmjenu kulture i umjetnosti “Ceh-Konekta” i Centra za zdravo starenje Općine Centar družili su se danas u Sarajevu i kuhali tradicionalna jela iz BiH i Španije.   

Realizirano je to na radionici u okviru projekta nazvanog “Kultura  dostupna svima – Kultura 60+”, koji finansira Federalno ministarstvo kulture i sporta, a namijenjen je osobama treće životne dobi.

Korisnice Centra za zdravo starenje Općine Centar spremale su kljukušu (jelo od krompira), a Hector Martinez Martin tortilju od krompira i domaći turon koji se tradicionalno sprema za Božić. On godinama živi u BiH, dobro govori naš jezik, bavi se građevinom a danas je kuhao. Kaže da mu se sviđa u BiH, samo čeka snijeg.

Voditeljica projekta Alma Imamović za večeras je najavila koncert tradicionalne španske i bh. muzike, a korisnici će u okviru istog projekta u naredna tri mjeseca imati priliku da uče španski jezik. Ta aktivnost odabrana je kao posebno korisna za mentalno zdravlje osoba treće životne dobi.

Vrijednost projekt “Kultura dostupna svima – Kultura 60+” je 2.800 KM, a planirano je osam različitih aktivnosti.  

Udruženje “Ceh – Konekta” osnovano je na inicijativu Španskog kulturnog centra radi promocije kulture, umjetnosti, obrazovanja, jezika, istraživanja i znanja.

Pogledajte VIDEO

Preuzmite http://ift.tt/2h2Eqwo