FENA Novost: Osmanović razgovarao sa članovima Rektorske konferencije BiH

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-12-19 14:57:53

Osmanović razgovarao sa članovima Rektorske konferencije BiH

SARAJEVO, 19. decembra (FENA) – Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović razgovarao je danas u Sarajevu sa članovima Rektorske konferencije BiH o stanju u oblasti visokog obrazovanja.

Rektori javnih univerziteta informirali su ministra Osmanovića da pojedini kantonalni i entitetski zakoni koji definiraju ovu oblast još nisu u potpunosti usklađeni s Okvirnim zakonom o visokom obrazovanju, što može imati negativne posljedice po akademsku zajednicu.

Podsjetili su da univerziteti moraju biti nosioci reformskih procesa, a akademska zajednica treba da stremi ka evropskim standardima u obrazovanju i bude pokretač na putu ka evropskim integracijama.       

S obzirom na to da Ministarstvo civilnih poslova ima koordinirajuću ulogu u oblasti obrazovanja ministar Osmanović založio se za sazivanje tematske sjednice Konferencije ministara obrazovanja u BiH kojoj bi prisustvovali i rektori javnih univerziteta, a na kojoj bi se razgovaralo o usklađivanju zakonodavstva, ali i drugim temama od značaja za unapređenje stanja u oblasti visokog obrazovanja, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Razgovarano je i u procesu akreditacije visokoškolskih ustanova.

Zaključeno je da u BiH djeluje 46 ustanova visokog obrazovanja, te da je potrebno iznaći modalitete za uključivanje privatnih visokoškolskih ustanova u reformske procese u oblasti visokog obrazovanja.  

(FENA) H.D.

http://ift.tt/2h1ZP76