FENA Novost: Ministarstvo sigurnosti BiH poziva na odgovaranje migracijskim izazovima

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-12-18 10:54:35

Ministarstvo sigurnosti BiH poziva na odgovaranje migracijskim izazovima

SARAJEVO, 18. decembra (FENA) – Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine poziva, povodom 18. decembra, Međunarodnog dana migranata, sve institucije da ulože potrebne napore kako bi na najbolji mogući način odgovorili aktualnim migracijskim izazovima, poštujući ljudska prava svih migranata.

Opća skupština Ujedinjenih nacija 2000. godine proglasila je 18. decembar Međunarodnim danom migranata. Na taj je dan 1990. godine usvojena Konvencija o zaštiti prava svih radnika migranata i članova njihovih obitelji.

Migracije se smatraju jednim od najvećih globalnih izazova na početku 21. vijeka, jer je više ljudi u pokretu danas nego u bilo kojem drugom trenutku u povijesti čovječanstva. Razlozi za tako veliku mobilnost mogu se pronaći u ekonomskim razlozima, ali, nažalost, i u prirodnim katastrofama i ratovima.

Mnoge zemlje su ozbiljno pogođene migracijskom krizom u posljednjih nekoliko godina. Postoji vjerojatnoća nastavka trenutnih migracijskih tokova, ali je moguće i nastajanje novih puteva i ruta.

Cilj Ministarstva sigurnosti, kao institucije nadležne za kreiranje i provođenje politike migracija, jest rješavanje postojećih migracijskih izazova uvažavajući sigurnosne aspekte ali i međunarodne standarde o ljudskim pravima.

Bosna i Hercegovina je tokom 2016. godine nastavila razvijati migracijski pravni okvir donošenjem više dokumenata kako bi poboljšala upravljanje migracijskim tokovima i unaprijedila prava migranata. Kreirajući državni strateški okvir za upravljanje migracijama i azilom, BiH je prepoznala zakonite migrante kao osobe koje svojim vještinama i sposobnostima mogu pridonijeti razvoju i napretku države.

Istovremeno, pokazala je odlučnost u smanjenju nezakonitih kretanja i suzbijanju krijumčarenja i trgovine ljudima u različite svrhe.  

Naglašavajući prava migranata trebamo uvijek imati na umu da se istovremeno zalažemo i za prava građana rođenih u BiH koji su na privremenom ili stalnom radu i zakonitom boravku u inostranstvu, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

(FENA) E.F.

http://ift.tt/2gYUezV