FENA Novost: SDU BiH predlaže povećanje broja stranih sudija u Ustavnom sudu BiH

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-12-17 13:06:55

SDU BiH predlaže povećanje broja stranih sudija u Ustavnom sudu BiH

SARAJEVO, 17. decembra (FENA) – Rukovodstvo Socijaldemokratske unije (SDU) BiH smatra da je svaka rasprava o Zakonu o Ustavnom sudu BiH, u aktuelnoj političkoj atmosferi u kojoj vlada nepoštivanje odluka te državne institucije, apsolutno neprihvatljiva, saopćeno je iz te stranke.

Reagirajući na zaključke sastanka Milorad Dodik-Dragan Čović u Istočnom Sarajevu i njihovu zajedničku izjavu u vezi usaglašavanja prijedloga Zakona o Ustavnom Sudu BiH, SDU BiH ocjenjuje da je izneseni prijedlog kako sudije Ustavnog suda mogu biti samo državljani BiH, neprihvatljiv.

Ova stranka predlaže da se poveća broj stranih sudija i odrede veće zakonske sankcije za sve one koji ne provode odluke Ustavnog suda BiH.

– SDU BiH također predlaže da se u planiranim izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH doda i zabrana kandidovanja ili ukoliko su na funkciji, automatska smjena sa državne ili entitetske funkcije za sve one koji ne poštuju odluke državnih institucija, posebno Ustavnog suda BiH – ističe se u saopćenju.

(FENA) M.L.

http://ift.tt/2hZvgfU