FENA Novost: Potporučnici OS BiH marširali na svečanoj paradi u Sandhurstu

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-12-16 17:06:25

Potporučnici OS BiH marširali na svečanoj paradi u Sandhurstu

SARAJEVO, 16. decembra (FENA) – Svečana parada Kraljevske vojne akademije Sandhurst održana je danas u tom britanskom gradu, čime su ovu prestižnu akademiju, s početnim činom oficira – potporučnika završila dva kadeta OS BiH Frano Lauš i Selmir Omić.

Frano Lauš je tokom ceremonije dobio Nagradu kralja Husseina za najbolji postignuti napredak tokom obuke. Selmir Omić je iz civilstva aplicirao na objavljeni konkurs, zadovoljio sve zahtjevane norme i danas završio ovu prestižnu akademiju, te u vojnu službu BiH ulazi kao potporučnik.

Ceremoniji je ispred kraljevske porodice prisustvovala vojvotkinja Camila od Cornwalla. Ispred Oružanih snaga BiH, završnoj svečanoj paradi prisustvovao je general major Senad Mašović, kao i ambasador BiH u Velikoj Britaniji Branko Nešković.

Angažman oficira u Oružanim snagama BiH, koji su završili prestižne akademije – Kraljevsku vojnu akademiju Sandhurst i Kraljevsku zrakoplovnu vojnu akademiju Cranwell u Velikoj Britaniji, pokazuje se u izuzetno uspješnom izvršenju svakodnevnih zadataka u jedinicama u kojima su raspoređeni što svakako doprinosi cjekolupnoj spremnosti, integritetu, i svakako interoperabilnosti OS BiH.

Prisustvujući svečanoj paradi general Mašović osvrnuo se i na uticaj koji ova školovanja imaju u Oružanim snagama BiH te ocijenio da se pokazalo kako obje vojne akademije imaju očigledan i izražen autoritet u kontekstu percepcije mladih ljudi koji se opredjeljuju za vojnu profesiju, kao i pripadnika OS BiH prema onima koji su ih završili.

Projekti školovanja i obuke koji se realizuju u Velikoj Britaniji i uspjeh koji kadeti iz OS BiH postižu, proističu iz izuzetno uspješne bilateralne saradnju koju imaju MO i OS BiH i Ured vojnog atašea Britanske ambasade u Sarajevu.

Zbog toga se u okviru posjete Kraljevskoj vojnoj akademiji Sandhurst, komandant Akademije general major Paul Anthony Edward Nanson susreo sa general majorom Senadom Mašovićem.

Tokom kratkog susreta razgovarano je o nastavku saradnje. Kadeti koji dolaze iz Bosne i Hercegovine, dobrodošli su na ovu Akademiju jer su se dokazali pravim ambasadori BiH. Njihovi visoki rezultati i nagrade koje dobivaju pokazuju da se rame uz rame uspješno nose sa svim zadaćama i izazovima koji pred njih stavlja izuzetno teška i zahtjevna obuka, bilo da je riječ o znanju ili o zahtjevanim sposobnostim, navodi se u saopćenju Ministarstva odbrane-obrane BiH.

General Mašović susreo se i sa komandantom 1. divizije OS Ujedinjenog Kraljevstva general majorom Gilesom Hillom, generalom Charlesom Hiliyarom i komandantom Logistike OS Ujedinjenog Kraljevstva general majorom Angusom Fayom.

– U vremenu nastupajućih novih reformi Oružanih snaga mnogo vodimo računa o svojim pripadnicima, njihovoj obučenosti i spremnosti, jer upravo naša snaga leži u tome. Naposlijetku, od toga zavisi i izvršenje misije OS BiH i naš cilj da budemo dijelom velike porodice NATO i euroatlanskih integracija – naglasio je general Mašović na kraju susreta.

Do sada je vojne akademije u Ujedinjenom Kraljevstvu završilo 10 potporučnika OS BiH, tri kadeta su trenutno na školovanju, dva kadeta počinju obuku u januaru 2017., konkurs za jednog kadeta Kraljevske zrakoplovne vojne akademijе Cranwell je u toku, a uskoro će biti objavljen i konkurs za jedno mjesto kadeta Kraljevske vojne akademije Sandhurst.

Kraljevska vojna akademija Sandhurst jedna je od najprestižnijih na svijetu, a upravo nju pohađaju kadeti Oružanih snaga BiH. Riječ je o kraljevskoj vojnoj akademiji čija je tradicija stara više od 200 godina. Pohađali su je i Winston Churchill, princ Harry te feldmaršal Montgomery. 

(FENA) M.L.

http://ift.tt/2gT6Kzf