FENA Novost: Objavljeni zaključci s konferencije ‘Pravosuđe – stanje i perspektive’

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-12-16 17:14:22

Objavljeni zaključci s konferencije ‘Pravosuđe – stanje i perspektive’

MOSTAR, 16. prosinca (FENA) – Potrebno je povećati broj godina radnog iskustva prilikom zapošljavanja i imenovanja sudaca i tužitelja u Državni sud i Tužiteljstvo, kao i vrhovne, kantonalne i okružne pravosudne institucije, zaključeno je na konferenciji “Pravosuđe – stanje i perspektive”, koju je u Mostaru organiziralo Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH).

Kada su u pitanju imenovanja, zaključeno je i kako je potrebno ograničiti suzdržavanje od glasanja prilikom izbora sudaca i tužitelja. Ocijenjeno je da bi trebalo uspostaviti praksu da se traži mišljenje višeg suda ili tužiteljstva o stručnim i drugim kvalifikacijama kandidata.

“Potrebno je tražiti od kandidata za rukovodeću poziciju da dostavi VSTV-u BiH, u pismenoj formi, plan mjera za unapređenje stanja koje će poduzeti  u sudu ili tužiteljstvu ukoliko bude imenovan na poziciju predsjednika suda ili glavnog tužitelja”, navodi se u zaključcima.

Sudionici konferencije smatraju kako u procesu ocjenjivanja sudaca i tužitelja treba pronaći dodatne parametre koji se odnose na kvalitetu njihovog rada. Također, jedan od prijedloga je i da mišljenje o kandidatima daju kolege iz višeg suda ili tužiteljstva.

Kada je u pitanju integritet i odgovornost u radu, predložene su izmjene Pravilnika VSTV-a BiH o sukobu interesa, kao i inovacije etičkih kodeksa u skladu s EU standardima, te da se izradi tabela rizika i mjera za otklanjanje koruptivnog ponašanja u pravosudnim institucijama. Također, sudionici smatraju da treba povećati transparentnost rada pravosudnih institucija.

 “Treba poticati kulturu dijaloga o problemima u radu, razvijati svijest o društvenom značaju pravosudnih funkcija, suzbijati mentalitet nezamjeranja, te lažne kolegijalne solidarnosti i lojalnosti”, stoji u zaključcima s konferencije.

Također, na konferenciji je donijet i niz preporuka koje se tiču jačanja disciplinske odgovornosti, uključujući pooštravanje politike disciplinskog sankcioniranja i osnaživanje rada Ureda disciplinskog tužitelja.

Sprečavanje političkog utjecaja  na rad pravosuđa i jačanje povjerenja javnosti u rad pravosuđa također su teme o kojima se govorilo na konferenciji. Zaključeno je kako se mora nastaviti zagovaranje potpune financijske neovisnosti pravosuđa te da je potrebno unaprijediti dijalog i komunikaciju s izvršnom i zakonodavnom vlašću i educirati glasnogovornike institucija.

“Podržano je javno objavljivanje imovinskih kartona nositelja pravosudnih funkcija te njihov efektivan nadzor i provjera”, navodi se u zaključcima, te dodaje da je potrebno povećati zaštitu osobnih podataka zbog sigurnosti nositelja pravosudnih institucija.

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici strukovnih udruženja, zakonodavne i izvršne vlasti, odvjetničkih i notarskih komora, akademske zajednice, nevladinog sektora, veleposlanstava i međunarodnih organizacija.

(FENA) I.B.

http://ift.tt/2h8P14J