FENA Novost: Uspostava registra finansijskih izvještaja podržana u oba doma PFBiH (VIDEO)

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-12-15 13:40:31

Uspostava registra finansijskih izvještaja podržana u oba doma PFBiH (VIDEO)

SARAJEVO, 15. decembra (FENA) – Delegati Doma naroda Parlamenta FBiH na današnjoj sjednici usvojili su Nacrt zakona o registru finansijskih izvještaja, koji je potrebno uspostaviti u okviru obaveza preuzetih Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.

Kao središnji izvor informacija o uspješnosti poslovanja i finansijskom položaju pravnih osoba registar će poboljšati, kako kaže  federalna ministrica finansija Jelka Milićević, transparentnost finansijskog izvještavanja.

Zakonom se uvodi obavezno javno objavlјivanje podataka iz finansijskih izvještaja i dokumentacije za sve obveznike predaje finansijskih izvještaja i to na internet stranici Finansijsko informatičke agencije (FIA).

– Korisnici podataka ovog registra su federalni, kantonalni i organi jedinica lokalne samouprave, statistika, poslovne banke, porezna uprava, berze, privredne komore, regulatori na finansijskom tržištu, pravne i fizičke osobe – dodala je Milićević.

Delegati se nadaju da će zakon doprinijeti da se raščisti stanje u privredi u smislu fiktivnih firmi  da bi se znalo šta je održivo, a šta ne u Federaciji.  

Donošenjem zakona nastavlja se provođenje reforme u oblasti računovodstva i revizije u pravcu usaglašavanja sa zakonodavstvom EU.

Budući da je Nacrt odobrio i Predstavnički dom bit će upućen u javnu raspravu, nakon čega će Vlada utvrditi prijedlog navedenog zakona.

Pogledati na:

VIDEO

 Preuzeti na:

http://ift.tt/2hJmnLu