FENA Novost: Upriličen Novogodišnji prijem NATO Štaba Sarajevo

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-12-15 20:29:38

Upriličen Novogodišnji prijem NATO Štaba Sarajevo

SARAJEVO, 15. decembra (FENA) – Novogodišnji prijem NATO Štaba Sarajevo upriličen je u Domu Oružanih snaga BiH, a domaćin prijema bila je Komandant NATO Štaba, brigadna generalica Giselle M. Wilz.

Uz iskrenu dobrodošlicu brojnim gostima, vojno-diplomatskom koru međunarodne zajednice, vojnicima, oficirima, predsjedavajućem Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću, ministrici odbrane BiH Marini Pendeš, predstavnicima vjerskih zajednica, javnim ličnostima iz svijeta politike i kulture u BiH, Vilz je svima poželjela blagoslovljene praznike i prosperitetnu Novu 2017. godinu.

– Večeras stojimo ovdje kao komandni tim, kao izraz trajne predanosti NATO-a Bosni i Hercegovini. Istina je, ima još posla koji moramo uraditi, ali večeras kada ostavljamo 2016.godinu i gledamo ka 2017. godini ne želim govoriti o onome što još treba uraditi nego želim proslaviti ostvarene uspjehe – rekla je Wilz.

Dodala je da je ovo prilika da se proslavi prijateljstvo NATO-a i međunarodne zajednice, ali i svih u BiH koji predano rade da BiH postigne svoj prosperitet.

Naglasila je da je za uspjeh potrebna saradnja i napor svih, kako u NATO-u, njegovim partnerima i članovima, međunarodnoj zajednici, te da svi dijele istu odgovornost, a to je da BiH krene naprijed.

Wilz je zahvalila Ambasadi Velike Britanije i ambasadoru Edwardu Fergusonu na pružanju pomoći u ovim nastojanjima, te istakla da je NATO kontakt ambasada važan dio NATO tima a u protekle dvije godine ambasada Velike Britanije u BiH,  je bila šampion NATO-a, vodilja i rezonator tima.

Najavila je da će u januaru 2017. godine Slovačka ambasada s ambasadorom Janom Pšenicom preuzeti ulogu kontakt ambasade od Velike Britanije.

Također je, tradicionalno, američkim vojnicima koji su nestali i zarobljeni tokom svojih misija u svijetu, odata počast postavljanjem stola, kao simbola njihove požrtvovanosti koja ne smije biti zaboravljena, oni ne smiju biti zaboravljeni.

(FENA) M.B.

http://ift.tt/2hpwwMy