FENA Novost: U Tuzli okrugli sto o misiji Arhiva u afirmaciji pokretnog kulturnog naslijeđa

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-12-15 12:29:40

U Tuzli okrugli sto o misiji Arhiva u afirmaciji pokretnog kulturnog naslijeđa

TUZLA, 15. decembra (FENA) – Okrugli sto o temi “Arhivi i mediji u funkciji zaštite i afirmacije pokretnog kulturnog naslijeđa” počeo je danas u Tuzli u organizaciji Arhiva Tuzlanskog kantona i Društva arhivskih zaposlenika TK-a.

Po riječima direktora Arhiva TK-a Omera Zulića, današnji skup organizovan je povodom obilježavanja 69. godišnjice osnivanja Arhiva i arhivske službe BiH.

– Cilj je da se kroz izlaganje eminentnih stručnjaka sagleda  stanje saradnje Arhiva i medija te da se iznesu pozitivni primjeri iz dosadašnje prakse koji trebaju biti vodilja budućem radu – kazao je Zulić za Fenu.

Arhiv je institucija od državnog značaja, koja ima za cilj zaštitu i prezentaciju pokretnog kulturno-historijskog naslijeđa naučnoj, stručnoj, kulturnoj i cjelokupnoj javnosti, ističe Zulić, ocjenjujući da je doprinos medija značajan u afirmaciji  i promociji cjelokupne djelatnosti Arhiva i arhivske građe.

Smatra da je dosadašnja saradnja ove institucije i medija izuzetno dobra.

Učesnici okruglog stola su eminentni stručnjaci Filozofskog fakulteta UNTZ s Odsjeka za historiju i žurnalistiku, arhivisti, te predstavnici medija koji su prezentirali svoja iskustva, a okrugli sto podržalo je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, te Federalno ministarstvo kulture i sporta.

(FENA) M.L.

http://ift.tt/2hRctDy