FENA Novost: U Mostaru se održava dvodnevna konferencija ‘Pravosuđe – stanje i perspektiva’

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-12-15 14:50:35

U Mostaru se održava dvodnevna konferencija ‘Pravosuđe – stanje i perspektiva’

MOSTAR, 15. prosinca (FENA) – Viši savjetnik i rukovoditelj Odjela za vladavinu prava Ureda specijalnog predstavnika Europske unije u Bosni i Hercegovini (EUSR) Richard Wood ocijenio je u četvrtak u Mostaru kako su nedopustivi neprimjereni politički utjecaji na pravosuđe te da je neovisno pravosuđe osnovni stup prava u svakom demokratskom društvu.

On je uoči dvodnevne konferencije “Pravosuđe – stanje i perspektiva” koja se održava u Mostaru naglasio kako će EU nastaviti pružati tehničku i svaku drugu vrstu podrške reformama u oblasti vladavine prava.

Ta podrška bit će provedena kroz ključne misije EU (…). Ukoliko zemlja identificira i riješi probleme, onda može biti u prilici da ide u narednu fazu EU, a to je kandidatski status i otvaranje pregovora, naglasio je Wood te dodao kako EU imenovanju novog kandidata za predsjednika Suda BiH pruža punu podršku. 

Po njegovim riječima, VSTV BiH u ovoj je godini uspješno implementirao određen broj preporuka koje su imale utjecaj na pozitivnu procjenu Europske komisije.

–  Vjerujem da u naredna dva dana možemo ostvariti ciljeve konferencije, utvrditi postojeće stanje i na temelju izazova s kojima smo se susretali i dometa koji želimo postići, definirati perspektivu daljeg razvoja pravosuđa u našoj zemlji – kazao je u svom obraćanju nazočnima predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine BiH (VSTV BiH) Milan Tegeltija.  

Dodao je kako je vladavina zakona jedan od najvećih izazova BiH na putu prema članstvu u EU.

– VSTV BiH je odlučno da ovaj izazov promatra kao priliku za unapređenje neovisnosti, profesionalnosti, efikasnosti  i odgovornosti pravosuđa – naglasio  je Tegetlija.

Ocijenio je kako će poglavlja 23 Pravosuđe i ljudska prava i 24 Pravda, sloboda i sigurnost biti ključne oblasti za čiji pregovarači uspjeh velika odgovornost leži upravo na pravosuđu.   

– Naš je konačni cilj da imamo pravosuđe koje može odgovarati na kriterije Europske unije i koje će u potpunosti biti usklađeno s europskim standardima – naglasio je.

 – Neki se pitaju kakvo je to pravosuđe s tužiteljima i sucima koji se procesuiraju? To je pravosuđe u kojem ima odgovornosti, to je sustav koji funkcionira, to je pravosuđe koje je spremno suočiti s unutrašnjim problemima i očistiti svoje redove od pojedinaca koji svojim ponašanjem narušavaju zakone naše zemlje i ugled cjelokupnog pravosudnog sustava – zaključio je predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija.  

Inače, Konferencija  “Pravosuđe – stanje i perspektiva“ održava se u organizaciji Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) u suradnji s Uredom specijalnog predstavnika Europske unije u Bosni i Hercegovini (EUSR).

 

(FENA) I.B.

http://ift.tt/2hxucmS