FENA Novost: Samit EU o Rusiji, Siriji i Brexitu, večera bez Therese May

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-12-15 14:41:18

Samit EU o Rusiji, Siriji i Brexitu, večera bez Therese May

BRUXELLES, 15. decembra (FENA) – Samit Evropske unije, koji se danas održava u Bruxellesu, trebalo bi da bude koncizan a sve teme – od Sirije, preko Rusije do Brexita – biće obrađene za jedan dan koji će se okončati večerom na koju nije pozvana britanska premijerka Theresa May, navodi  Deutsche Welle.

Povodom Sirije, DW izvještava,  da se Evropljani na ovom samitu nalaze na vrhuncu svoje vanjskopolitičke nemoći.

Navodi se da će pored ukazivanja da treba primijeniti “sve moguće opcije, kako je to  beslovesno napisano u nacrtu zaključaka, tome možda biti dodano još nekoliko jakih riječi, ali da su šefovi vlada EU zaista bespomoćni gledaoci sirijske drame.

Neki su pred sastanak govorili da bi trebalo diskutirati o daljim sankcijama protiv Rusije zbog njenog učešća u razaranju Aleppa i ratnih zločina za koje je optužuju. Ali ne očekuje se nikakva odluka o tome.

Po pitanju Rusije, Njemačka i Francuska, koje nadgledaju provođenje Sporazuma iz Minska, podnijet će izvještaj, a njihov sud o situaciji na istoku Ukrajine je negativan. Ocijenjeno je da se kriza pretvorila u “zamrznut sukob” koji svakog trenutka može da izbije punom snagom.

Očekuje se da će sankcije protiv Rusije biti produžene za pola godine.

Što se tiče Turske – zvanično se i dalje govori da sporazum o izbjeglicama funkcionira i da se obje strane pridržavaju onog što su rekle – Turska sprječava izbjeglice da putuju dalje ka Evropi – a Evropljani plaćaju, piše DW.

Već je isplaćeno 700 miliona od 1,2 milijarde eura namijenjenih projektima pomoći sirijskim izbjeglicama. EU navodi da je spremna za dalje plaćanje – ukoliko Turska primi još Sirijaca, na primjer, iz Aleppa.

Ali, na dnevnom redu neće biti spor oko pitanja kako da se dalje razvijaju odnosi sa Turskom. Obećano ukidanje viza je odloženo za sljedeću godinu.

Austrija je zatražila da se pregovori s Turskom zamrznu ili obustave, a 27 ostalih ministara vanjskih poslova su se složili da bar neće otvarati nova pristupna poglavlja.

Pregovori su faktički zaustavljeni, ali formalno još svi izbjegavaju da ljute predsjednika Redžepa Taipa Erdogana, piše DW, prenosi Tanjug.

Bit će govora i o Brexitu, ali britanska premijerka Theresa May nije pozvana na večeru.

Na večeri će biti riječi prije svega o tehničkim pitanjima – ko kada i o čemu može da pregovara u EU.

Dosad je 27 zemalja bilo vrlo složno kada je riječ o izlasku Velike Britanije iz EU. Svi čekaju da Britanci istaknu svoje želje, što će se desiti najranije u martu, kada Thereaa May pokrene postupak istupanja prema članu 50.

Članovi EU imaju osjećaj da su na jačoj poziciji u pregovorima, a taj utisak polako stiču i u Londonu, konstatira DW.

 

(FENA) B.D.

http://ift.tt/2h46hYN