FENA Novost: Potvrđena prvostepena presuda Nikoli Mariću za zločini protiv čovječnosti

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-12-15 14:37:10

Potvrđena prvostepena presuda Nikoli Mariću za zločini protiv čovječnosti

SARAJEVO, 15. decembra (FENA) – Vijeće Odjela I za ratne zločine Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine otpremilo je 12. decembra drugostepenu presudu od 4. novembra kojom je žalba branioca optuženog Nikole Marića odbijena kao neosnovana te je potvrđena presuda Suda Bosne  Hercegovine od 15.aprila.

Prvostepenom presudom od 15. aprila, optuženi Nikola Marić oglašen je krivim za krivično djelo zločini protiv čovječnosti i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 20 godina.

Protiv te presude žalbu je blagovremeno izjavilo branilac optuženog Nikole Marića, i to zbog: bitne povrede odredaba krivičnog postupka, povrede krivičnog zakona, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i odluke o krivičnopravnim sankcijama, s prijedlogom da Apelaciono vijeće Suda BiH istu uvaži, te pobijanu presudu ukine.

Tužilaštvo BiH je u zakonskom roku dostavilo odgovor na žalbu odbrane, s prijedlogom da vijeće Apelacionog odjeljenja žalbu odbrane odbije kao neosnovanu i potvrdi prvostepenu presudu.

Vijeće Apelacionog odjeljenja je održalo sjednicu na kojoj je branilac usmeno iznio žalbu, te je izjavio da u cjelosti ostaje pri istaknutim žalbenim prigovorima. Tužilac je usmeno iznio svoj odgovor na žalbu, te je predložio da se ista u cjelosti odbije kao neosnovana.

Vijeće Apelacionog odjeljenja je ispitalo žalbu u okviru žalbenih navoda te je donijelo gore navedenu odluku, saopćeno je iz Suda BiH. 

(FENA) J.Č.

http://ift.tt/2h449Av