FENA Novost: Mektić na Ministarskom forumu o pravosuđu i unutrašnjim poslovima

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-12-15 15:52:44

Mektić na Ministarskom forumu o pravosuđu i unutrašnjim poslovima

SARAJEVO, 15. decembra (FENA) – Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić učestvuje na Ministarskom forumu o pravosuđu i unutrašnjim poslovima Evropske unije i zapadnog Balkana koji se održava na Brdu kod Kranja.

U fokusu ovog sastanka jeste jačanje saradnje u oblasti pravosuđa i unutrašnjih poslova EU i zapadnog Balkana, posebno u oblasti upravljanja unutrašnjom sigurnošću u regiji, migracijama i nelegalnom trgovinom oružjem. 

U okviru Foruma danas je održan i sastanak Komiteta ministara Konvencije o policijskoj saradnji (PCC SEE) u jugoistočnoj Evropi, na kojoj je razgovarano o budućoj ulozi Sekretarijata PCC SEE u inicijativi integriranog upravljanja unutrašnjom sigurnošću.

Ministar Mektić je podržao ideju da Sekretarijat ima vodeću ulogu u okviru borbe protiv teških oblika kriminaliteta u regiji zapadnog Balkana, naglasivši da je ovo pitanje vrlo važno za Bosnu i Hercegovinu i u procesu evropskih integracija.

– Svima nama je dobro poznato da samo integrirani pristup omogućuje pregled i koordinaciju šire saradnje u području unutrašnje sigurnosti u regionu. Sistemski pristup treba omogućiti da se izbjegne dupliciranje u vođenju istraga u regiji i neracionalno trošenje ljudskih i materijalnih sredstava – kazao je Mektić.

Mektić je ukazao na ostvareni napredak i rezultate BiH u automatskoj razmjeni podataka i uspostavi operativne saradnje sa EUROPOL-om. Također, dodao je da je urađen pravni okvir za razmjenu DNK, daktiloskopskih podataka (otisaka prstiju), kao i podataka o registraciji vozila te je pozdravio spremnost Sekretarijata PCC da pomogne u izgradnji kapaciteta u BiH koji će omogućiti automatsku razmjenu ovih podataka.

Ministar Mektić je danas tokom boravka u Sloveniji imao i niz bilateralnih i veoma uspješnih sastanka. Sa ministricom unutrašnjih poslova Slovenije Vesnom Žnidar razgovarao je o unapređenju saradnje u oblasti sigurnosti te ispunjavanju uslova na evropskom putu BiH.

Također, sa koordinatorom EU za antiterorizam Gilles de Kerchove razgovarao je o jačanju saradnje i modalitetima zajedničke borbe ove globalne sigurnosne prijetnje.

O problemu migracija i regionalnoj saradnji u ovoj oblasti Mektić je razgovarao sa direktoricom MARRI centra Tamarom Mugoša.

Ministar Mektić će sutra učestvovati u sesiji Ministarskog foruma posvećenog unutrašnjim poslovima na kojem će se također govoriti o upravljanju unutrašnjom sigurnošću u regiji, kao i migracijama i problemu nelegalne trgovine oružjem iz zemlja zapadnog Balkana ka EU. 

Također, Mektić će se sutra sastati sa Julianom Kingom, komesarom Evropske komisije za sigurnost, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

(FENA) M.L.

http://ift.tt/2h4fTTv