FENA Novost: Akademijom obilježene četiri decenije opstojnosti Univerziteta u Tuzli

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-12-15 13:41:05

Akademijom obilježene četiri decenije opstojnosti Univerziteta u Tuzli

TUZLA, 15. decembra (FENA) – Akademija, na kojoj su promovirani najbolji studenti, dobitnici Zlatne plakete Univerziteta u Tuzli, upriličena je danas u Narodnom pozorištu povodom obilježavanja četiriju decenija opstojnosti  i uspješnog rada te visokoškolske institucije.

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK-a Zlatan Muratović ocijenio je da Tuzlanski univerzitet predstavlja generator razvoja naučne misli i ukupnog razvoja tog kantona i regije sjeveroistočne Bosne.

– Ponosni smo na profesore koji su predavali, ali i na generacije studenata koje su izašle s ovog reprezentativnog univerziteta – kazao je Muratović.

Navodi da je kantonalna vlada u protekloj godini uložila oko pola miliona KM u kampus UNTZ, dodavši da je u planu s Turskom razvojnom agencijom TIKA rekonstruiranje još jednog objekta u okviru kampusa i njegovo stavljanje u funkciju Filozofskog fakulteta.

Rektor Univerziteta u Tuzli Samir Nurić podsjeća da danas obilježavamo 40 godina od rada i postojanja UNTZ, ocijenivši to veoma značajnom godišnjicom kojom se želi pokazati razvojni put te institucije u posljednje četiri decenije.

– Ovo je prilika da se sagleda, analizira i pokaže šta je to UNTZ učinio za rast i razvoj regije sjeveroistočne Bosne, a i države – ističe Nurić.

Smatra da je sa svojih 13 organizacionih jedinica, 12 fakulteta i Akademijom dramskih umjetnosti ovaj univerzitet izrastao u obrazovnu instituciju koja je lider u ovom regionu.

Mišljenja je da jedinstvo u različlitosti koje se baštini na ovom prostoru, te privredni potencijal, kao i kulturni, sociološki i geografski, predstavljaju predispozicije da UNTZ  ostane lider u području visokog obrazovanja.

Nurić smatra da je visoko obrazovanje u BiH na prekretnici, te da treba ići u Evropu zajedno s ostalim univerzitetima u regionu, dodajući da osnivač zajedno s privrednim subjektima i ostalim institucijama treba dati smjernice  putem strategije razvoja, poštujući evropske principe.

Uručena su i posebna priznanja Tuzlanskog univerziteta profesorima koji su u protekloj godini izabrani u trajno zvanje redovni profesor, kao i povelje, plakete i zahvalnice zaslužnim pojedincima i kolektivima društvene zajednice, UNTZ-a i drugim univerzitetima u inostranstvu.

(FENA) M.L.

http://ift.tt/2hJmqqE