FENA Novost: U Mostaru održan okrugli stol o sivoj ekonomiji

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-12-14 14:15:34

U Mostaru održan okrugli stol o sivoj ekonomiji

MOSTAR, 14. prosinca (FENA) – Federalno ministarstvo trgovine, u suradnji s Udrugom za zaštitu potrošača Futura Mostar, organiziralo je u srijedu u Mostaru okrugli stol na temu „Utjecaj sive ekonomije u trgovini na ekonomske interese trgovaca i potrošača“.

Po riječima federalnoga ministra trgovine Zlatana Vujanovića, problem sive ekonomije  jako je ozbiljan fenomen koji je prisutan u našoj zemlji, zbog čega je i jedna od važnijih zadaća vladinih institucija boriti se protiv nje.

Najbolji način borbe protiv sive ekonomije jeste unaprjeđenje zakonskih rješenja i međuresorne suradnje nadležnih institucija i poduzetnika te podizanje svijesti potrošača, kazao je Feni ministar Vujanović.

Govoreći o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutarnjoj trgovini, ministar je ustvrdio kako je svrha toga nacrta smanjenje sive ekonomije uređenjem trgovanja na tržnicama na malo i drugim mjestima izvan trgovina.  

 U okviru panel diskusije gospodarstvenici su bili u prilici u razgovoru s predstavnicima nadležnih institucija iznijeti probleme i prepreke s kojima se suočavaju u praksi, te dati prijedloge za njihovo rješavanje.

Vujanović je ponovio i kako Vlada FBiH, putem Federalnoga ministarstva trgovine, dodjeljuje sredstava tekućih transfera iz proračuna za podršku rada udruženjima potrošača.

Ekonomski stručnjak prof. dr. Vjekoslav Domjan tijekom okrugloga stola dao je sveobuhvatnu analizu sive ekonomije koju je ranije na dispoziciju javnost dao putem svoje ‘Sive knjige’ u kojoj sveobuhvatno analizira problem sive ekonomije sa sugestijama kako da se boriti protiv nje.

 

(FENA) Z.N.

http://ift.tt/2gAhwaq