FENA Novost: Moore o ravnopravnosti spolova u oblasti sigurnosti

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-12-14 15:32:18

Moore o ravnopravnosti spolova u oblasti sigurnosti

KONJIC, 14. prosinca (FENA) – Provedba Rezolucije 1325 Vijeća sigurnosti UN-a o ženama, miru i sigurnosti, bila je središnja tema dvodnevne radionice koja je okončana danas u Konjicu, a koju su organizirali Misija OESS-a u BiH, Ministarstvo sigurnosti BiH i Agencija za ravnopravnost spolova BiH, priopćili su iz OESS-a BiH.

 Radionici su prisustvovale osobe zadužene za ravnopravnost spolova iz Državne agencije za istrage i zaštitu, Granične policije, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, Službe za poslove sa strancima, Agencije za školovanje i stručno usavršavanje i Agencije za policijsku podršku.

 Voditelj Misije OESS-a u BiH Jonathan Moore ukazao je na važnost integracije pitanja ravnopravnosti spolova u aktualnu Strategiju BiH za prevenciju i borbu protiv terorizma za razdoblje od 2015. do 2020. godine.

 – Nadam se da će ova radionica pomoći sudionicima da primjene domaće i međunarodne propise i standarde u oblasti ravnopravnosti spolova u oblasti sigurnosti, kao i za punu integraciju ovih pitanja u svim oblastima društvenog života i rada – kazao je Moore.

 Voditeljica Odjela za međunarodnu saradnju pri Ministarstvu sigurnosti BiH Ankica Tomić kazala je da obuka osoba zaduženih za pitanja ravnopravnosti spolova predstavlja ključni preduvjet za integriranje perspektive i načela ravnopravnosti spolova u rad Ministarstva.

 – Ovaj aspekt veoma je značajan u kontekstu modernih sigurnosnih izazova, a posebno u kontekstu sprečavanja i borbe protiv nasilnog ekstremizma, koja zahtijeva svestran i sveobuhvatan pristup – kazala je Tomić, priopćeno je iz OESS BiH.

(FENA) G.P.

http://ift.tt/2hNrXrY