FENA Novost: Federalno ministarstvo trgovine organizira okrugli stol o sivoj ekonomiji

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-12-13 14:40:55

Federalno ministarstvo trgovine organizira okrugli stol o sivoj ekonomiji

SARAJEVO, 13. decembra (FENA) – Federalno ministarstvo trgovine, u suradnji sa Udrugom za zaštitu potrošača Futura Mostar, organizirat će u srijedu, 14. decembra, u hotelu “Mostar” u 11 sati okrugli stol o temi „Uticaj sive ekonomije u trgovini na ekonomske interese trgovaca i potrošača“.

Na okruglom stolu se, uz federalnog ministra trgovine Zlatana Vujanovića, očekuje učešće direktora Federalne uprave za inspekcijske poslove i Porezne uprave FBiH, kao i predstavnika Privredne komore FBiH, akademske zajednice, rukovodećih osoba trgovinskih društava s najznačajnijim udjelom na tržištu FBiH i potrošača.

Kako je saopćeno iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH, unapređenje zakonskih rješenja i međuresorna suradnja nadležnih institucija i poduzetnika, kao i podizanje svijesti potrošača o značaju koji oni imaju na tržištu mogu dati najbolje rezultate u nastojanjima da se smanji nivo sive ekonomije.

 Na ovom panelu federalni ministar trgovine predstavit će nedavno usvojeni Zakon o nedopuštenom oglašavanju i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini, čije izmjene imaju za cilj smanjenje sive ekonomije uređenjem trgovanja na tržnicama na malo i drugim mjestima izvan prodavnica.

 U okviru panel diskusije privrednici će biti u prilici da u razgovoru s predstavnicima nadležnih institucija iznesu probleme i prepreke s kojima se suočavaju u praksi, te da daju prijedloge za njihovo rješavanje.

 Izjave za medije planirane su u 10:45 sati, navodi se u saopćenju.

(FENA) I.B.

http://ift.tt/2gD49uQ