FENA Novost: Delegacije sindikata sa ministrom Nenadićem o odnosu Vlade KS

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-12-13 15:54:41

Delegacije sindikata sa ministrom Nenadićem o odnosu Vlade KS

SARAJEVO, 13. decembra (FENA) – Ministar pravde i uprave Kantona Sarajevo Mario Nenadić primio je danas delegaciju Samostalnog sindikata kantonalnih državnih službenika i namještenika u Sarajevu, a tema sastanka bila je opstrukcija reprezentativnosti sindikata i odnos Vlade KS.

Predsjednik Sindikata Elvis Zornić kazao je da je cilj ovog sindikata da se nađu rješenja koja će biti najbolja za sve zaposlene iz ove grane, te je naveo da je u ranijim pregovorima izostavljen sindikat koji broji 720 članova, saopćeno je iz Press službe KS.

– Suočeni smo sa opstrukcijama, netransparentnošću čak i kršenjem raznih zakona i zato smo poduzeli niz pravnih radnji u svrhu zaštite interesa i prava svojih članova i to ćemo nastaviti činiti i dalje – istakao je Zornić.

Istaknuta je i potreba uključenja predstavnika u pregovore sa Vladom KS o osnovici za obračun plaće u Kantonu Sarajevo.

Ministar Nenadić je kazao da Vlada KS mora uzeti u obzir postojanje i brojnost ovog sindikata i otpočeti konstruktivan dijalog u interesu svih državnih službenika i namještenika u ovom kantonu, bez obzira bili oni članovi ovog sindikata ili Federalnog sindikata, koji nema reprezentativnost na nivou KS.

– Predložiću Vladi da uključi sve zainteresirane u pregovore o osnovici za obračun plaće. Ističem da je u interesu svih da se dođe do zadovoljavajućeg rješenja za sve državne službenike i namještenike – kazao je Nenadić, saopćeno je iz Samostalnog sindikata kantonalnih državnih službenika i namještenika.

(FENA) M.L.

http://ift.tt/2hqSZGD