FENA Novost: U Banjoj Luci 37 kuća za interno raseljene i povratnike

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-12-12 15:18:14

U Banjoj Luci 37 kuća za interno raseljene i povratnike

BANJA LUKA, 12. decembra (FENA) – Izbjeglice iz Republike Hrvatske i osobe koje su raseljene unutar BiH trebale bi biti korisnici 48 stanova na području grada Banja Luka koji će biti građeni u okviru potprojekta “BH3” Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja.

Regionalni program stambenog zbrinjavanja provodi Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske, i do sada su u okviru ovog programa odobrena četiri potprojekta.

Potprojektom, koji se odnosi na Banju Luku, predviđena je izgradnja 48 stambenih jedinica u naselju Kuljani, odnosno tri stambene zgrade s po 16 stanova, u vrijednosti od 2,25 miliona KM, bez iskazanog PDV-a, rečeno je danas nakon sastanka ministra za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Davora Čordaša s gradonačelnikom Banje Luke Igorom Radojičićem.

Stanovi će, nakon izgradnje, preći u vlasništvo grada, i bit će korišteni po principu socijalnog stanovanja.

Kako se očekuje, izgradnja ovih zgrada trebalo bi da počne na proljeće, odnosno početkom naredne građevinske sezone.

Na sastanku je razgovarano i o 37 kuća koje će biti izgrađene u okviru Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja, ukupne vrijednosti oko milion konvertibilnih maraka, namijenjenih stambenom zbrinjavanju interno raseljenih osoba i povratnika u Banjoj Luci.

Dogovorena je i realizacija projekta izgradnje infrastrukture, odnosno putne dionice u Dragočaju u kojem živi veći broj povratnika, za koji će Ministarstvo osigurati 90.000 KM, dok će Grad Banja Luka implementirati projekt.

Čordaš i Radojičić su razgovarali i o 60 nepotraživanih stanova, stanova Vlade Republike Srpske i stanova izgrađenih sredstvima drugih donatora, kojima upravlja Ministarstvo.

Na sastanku je dogovoreno da Ministarstvo i Grad, zajedno sa sadašnjim korisnicima ovih stanova, donesu odluke o tome da li će stanove otkupiti sadašnji korisnici ili će oni preći u vlasništvo Grada te biti korišteni po principu socijalnog stanovanja.

(FENA) M.B.

http://ift.tt/2hlqM6P