FENA Novost: Koordinacija TBO ARBiH o najavljenim protestima 15. decembra

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-12-12 18:48:03

Koordinacija TBO ARBiH o najavljenim protestima 15. decembra

SARAJEVO, 12. decembra (FENA) – Koordinacija Temeljnih boračkih organizacija Armije Republike BiH, reagirajući na najavljeni protest u organizaciji Koordinacije boračkih udruženja za 15. decembra, navodi da se protivi njihovim zahtjevima, naglašavajući da su dogovorili i utvrdili prioritet rješavanja statusnih prava boračke populacije na način da se ne vrše izmjene i dopune zakona koji su trenutno na snazi prije nego što se donese Zakon o pravima demobilisanih boraca.

Preciziraju da se izmjene i dopune zakona, koji se odnose na oblast boračko-invalidske zaštite, ne vrše prije nego se donese pomenuti Zakon o pravima demobilisanih boraca i to u tekstu koji je radila radna grupa i po kojem je obavljena rasprava u svim kantonima.

– Ovakav pristup u rješavanju statusa boračkih populacija tražili smo i dogovorili iz razloga što ovoj boračkoj populaciji treba dati prednost, jer ova populacija još uvijek nema zakon kojim bi regulisala svoj status. Dat ćemo svoj doprinos i svaku pomoć da se ovoj boračkoj populaciji na zakonit i zadovoljavajući način riješi status – navodi se u saopćenju. 

Koordinacija boračkih udruženja i saveza u Federaciji BiH najavila je za 15. decembra proteste članstva, a kako je navedeno, osnovni zahtjev protestnika će biti vraćanje na raniji nivo novčanih primanja koja su 2013. umanjena za 20 do 70 posto za oko 10.000 vojnih penzionera.

Koordinacija Temeljnih boračkih organizacija Armije Republike BiH navodi da Koordinaciju boračkih udruženja i Saveza u Federaciji BiH, koja je najavila proteste, čini populacija vojnih penzionera “kojima je na zakonit način utvrđeno pravo na uslove, način i iznos penzije koju uredno primaju”.

U saopćenju dodaju da Koordinaciju Temeljnih boračkih organizacija Armije Republike BiH čine: Organizacija porodica šehida i poginulih boraca Federacije BiH,  Savez ratnih vojnih invalida Federacije BiH, Savez boraca Federacije BiH i Savez dobitnika najvećih ratnih priznanja Federacije BiH.

(FENA) M.L.

http://ift.tt/2hwgfpX