FENA Novost: Udruženje žrtava i svjedoka genocida o imenovanju predsjednika Suda BiH

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-12-11 11:20:10

Udruženje žrtava i svjedoka genocida o imenovanju predsjednika Suda BiH

SARAJEVO, 11. decembra (FENA) –  Udruženje žrtava i svjedoka genocida smatra neprihvatljivim da se za predsjednika Suda BiH umjesto sadašnje predsjednice, koja je bila iz reda Bošnjaka, imenuje osoba iz reda ostalih.

– Neprihvatljivo je zbog toga što bi se na državnom pravosudnom nivou uspostavio sistem bez predstavnika bošnjačkog naroda, jer se na čelu Tužilaštva BiH nalazi Hrvatica, VSTV-a u BiH Srbin, a ministar pravde BiH je također iz reda Hrvata. Također, na čelu SIPA-e, koja je oslonac u radu pravosudnog sistema nalazi se osoba srpske nacionalnosti – navodi se u saopćenju Udruženja.

S obzirom da se na konkurs za predsjednika Suda BiH prijavile stručne i kompetentne osobe iz reda bošnjačkog naroda članovi Udruženja ne vide razloga da za predsjednika ne bude izabran predstavnik Bošnjaka.

Udruženje će zahtjevati odgovornost i ostavke svih onih koji budu narušili nacionalni balans u pravosuđu Bosne i Hercegovine i a ukoliko se to desi pokrenut će inicijativu da se bojkotira saradnja sa pravosuđem BiH na svim nivoima i o svemu obavijestiti Vijeće sigurnosti UN-a, State Department, EU i PIC.

(FENA) F.F.

http://ift.tt/2hl1q6v