FENA Novost: Prvi preliminarni rezultati izbora u Makedoniji očekuju se oko =?utf-8?Q?pono=C4=87i?=

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-12-11 21:50:23

Prvi preliminarni rezultati izbora u Makedoniji očekuju se oko ponoći

SKOPLJE, 11. prosinca (FENA) – Izvanredni parlamentarni izbori u Makedoniji završeni su večeras zatvaranjem biračkih mjesta u 19 sati, slijedi prebrojavanje glasova, a prvi neslužbeni izborni rezultati očekuju se oko ponoći.

Izbori su protekli mirno i u demokratskoj atmosferi, uz manje nepravilnosti i veliku izlaznost građana.

Izlaznost od preko 60 posto građana do 17 sati je veća u odnosu na prethodna tri izborna ciklusa.

Ovi izbori bi trebali da izvedu Makedoniju iz duboke političke krize koja traje dvije i pol godine. To su očekivanja građana, ali i međunarodne zajednice, koja je bila posrednik u potpisivanju Pržinskog sporazuma s kraja prošle godine, kada su se četiri najveće političke stranke dogovorile o raspisivanju izbora prije redovnog roka.

Neposredno nakon zatvaranja biračkih mjesta, novinarima se obratio voditelj izbornog stožera oporbene  SDSM Damjan Mančevski i zahvalio građanima na velikoj izlaznosti, javlja Tanjug. 

“Hvala građanima Makedonije na velikoj izlaznosti. Građani Makedonije, mi želimo da promijenimo Makedoniju i život u njoj”, rekao je on.

Mančevcki je rekao i da su, nažalost, i ovog puta zadržane stare navike određenih skupina, kako je istaknuo, bliskih vlasti, koje su onemogućavale građane da slobodno izraze svoju volju.

Međutim, njegov kolega iz vladajuće VMRO-DPMNE Ivo Kotevski, na kratkoj konferenciji za medije kazao je kako je Makedonija danas pokazala i dokazala da je demokratska država.

Građani su, po njegovim riječima, masovno, mirno i dostojanstveno izašli na birališta da bi omogućili izlazak države iz velike političke krize u koju ju je, kako navodi, gurnuo Savez socijaldemokrata.

Izbori su, rekao je, protekli u fer i demokratskoj atmosferi, bez ijednog ozbiljnijeg incidenta.

“Građani su mogli slobodno, demokratski i bez pritiska da biraju opciju za koju smatraju da je najbolja za njih i njihove najbliže”, kazao je voditelj izbornog stožera VMRO-DPMNE.

(FENA) I.B.

http://ift.tt/2gtjka0