FENA Novost: Carter: Washington šalje još 200 vojnika u Siriju

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-12-10 16:42:03

Carter: Washington šalje još 200 vojnika u Siriju

DUBAI, 10. decembra (FENA) – Washington će poslati još 200 vojnika u Siriju kako bi pomogli alijansi kurdskih i arapskih boraca da preotmu posljednji bastion Islamske države, Raqu, izjavio je u subotu američki ministar odbrane Ashton Carter.

– Mogu vam danas reći da će Sjedinjene Države razmjestiti približno 200 dodatnih američkih vojnika u Siriji – poručio je Carter zalivskim tvorcima politike u bahreinskoj prijestonici Manami.

 Oni će biti pridodani 300 pripadnika američkih specijalnih snaga koji su već u Siriji kako bi pomogli kurdsko-arapskim trupama koje su u posljednjim sedmicama pokrenule ofanzivu na Raqu.

Ta operacija podudara se s iračkim naporima na preotimanju Mosula uz američku podršku.

Dva grada posljednji su veliki urbani centri pod kontrolom Islamske države nakon što su džihadisti pretrpili niz gubitaka teritorije u Iraku i Siriji u protekloj godini.

Carter je poručio sigurnosnom forumu Manama dijalog da će među pojačanjima biti eksperti za demontiranje bombi i treneri kao i specijalne snage.

Autobombe i široka mreža eksplozivnih zamki i mina omiljena su oružja džihadista koji se bore da odbrane ostatke svog “kalifata” koga su proglasili širom Iraka i Sirije u 2012.godini, prenosi AFP.

(FENA) M.B.

http://ift.tt/2hxuG8V