FENA Novost: Predstavnici Udruženja gluhih KS na sastanku kod ministra Nenadića

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-12-09 15:42:58

Predstavnici Udruženja gluhih KS na sastanku kod ministra Nenadića

SARAJEVO, 9. decembra (FENA) – Ministar pravde i uprave Kantona Sarajevo Mario Nenadić danas je razgovarao s predstavnicama Udruženja gluhih KS Jadrankom i Teom Sidro te Sabahkom Borovac.

Nenadić je upoznat s problemima koje ovo udruženje ima u dosljednoj primjeni važećih zakonskih propisa, a najveći problem predstavlja im mali broj imenovanih sudskih tumača za znakovni jezik, kojih je samo pet na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Kako su iz Udruženja naveli, sudski tumači su imenovani još prije sedam godina i od tada nije bilo novih imenovanja, na čemu ovo udruženje insistira, a iskazana je i potreba za angažiranjem tumača u javnim ustanovama obrazovanja i svim organima uprave KS-a.

Udruženje gluhih KS egzistira i pruža usluge svojim članovima već 65 godina, te je skrenuta i pažnja na pravo gluhih osoba da se na znakovni jezik, odnosno njima prilagođenim tehnikama, prevode sjednice, informativne i edukativne emisije a u cilju njihovog ravnopravnog uključivanja u životnu i radnu okolinu.

Ministar Nenadić je obećao pomoć Ministarstva pravde i uprave, te najavio da će se povodom zahtjeva za imenovanjem sudskih tumača za znakovni jezik obratiti Ministarstvu pravde Bosne i Hercegovine s obzirom da taj postupak uređuje Zakon o upotrebi znakovnog jezika u BiH.

Jedan od zaključaka je i da se organizira sastanak s rukovodstvom JP “Televizija Kantona Sarajevo” d.o.o, radi utvrđivanja termina emitiranja informativnog i edukativnog programa prilagođenog gluhim osobama.

Također, s Ministarstvom obrazovanja, nauke i mladih KS neophodno je utvrditi način izdavanja relevantnog certifikata nakon završene edukacije/ kursa o poznavanju znakovnog jezika u skladu sa kantonalnim propisima, a s Ministarstvom za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS usaglasiti način daljeg finansiranja rada ovog Udruženja, saopćeno je iz Press službe KS-a.

(FENA) M.B.

http://ift.tt/2h59uKE