FENA Novost: Obilježavanje Dana ljudskih prava u više bh. gradova

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-12-09 10:13:25

Obilježavanje Dana ljudskih prava u više bh. gradova

SARAJEVO, 9. decembra (FENA) – Udruženje građana “Vive Žene” Tuzla, U.G. “Medica” Zenica, Fondacija “Udružene žene” Banja Luka i Agencija za saradnju, edukaciju i razvoj “ACED” Banja Luka bogatim programom u više gradova Bosne i Hercegovine obilježit će 10. decembar, Međunarodni dan ljudskih prava.

Dan ljudskih prava pomenute organizacije obilježavaju u sklopu redovnih aktivnosti i projekta koji provode uz finansijsku podršku Evropske unije “Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima u BiH”, a s ciljem podizanja svijesti javnosti o prioritetima i problemima s kojim se sočavaju svjedoci u BiH.

“Vive Žene” Tuzla obilježavanje Dana ljudskih prava počele su uličnim akcijama i podjelom promotivno-edukativnog materijala s ciljem informisanja javnosti o važnosti podrške žrtvama/svjedocima. Akcije su organizovane u Tuzli i Živnicama. U saradnji sa udruženjima žrtava o ovoj temi bit će organizovane slične akcije, kao i okrugli stolovi. 

Kao jedna od aktivnosti bit će održana i primopredaja revidiranog protokola o međusobnoj saradnji nadležnih institucija i udruženja/fondacija u pružanju podrške svjedocima/žrtvama ratnih zločina, uspostavljenom institucionalnom mrežom na području Tuzlanskog kantona.

U Lukavcu je također 17. i 18. decembra planirana dvodnevna radionica za medije s područja Tuzlanskog kantona “Zaštita od profesionalnog sagorijevanja”.

“Medica” Zenica će Međunarodni dan ljudskih prava obilježiti danas centralnom manifestacijom, uz organizovanje edukativno-zabavnog programa za djecu. Isti dan će u partnerstvu s institucionalnim mrežama Zeničko-dobojskog kantona, Srednjobosanskog, Unsko-sanskog, Hercegovačko-neretvanskog, Bosansko-podrinjskog i Kantona 10, organizovati ulične akcije u Novom Travniku, Bihaću, Mostaru, Goraždu, Livnu i Bosanskom Grahovu.

Agencija za saradnju, edukaciju i razvoj “ACED” i Fondacija “Udružene žene” Dan ljudskih prava u Banja Luci obilježit će danas uličnom akcijom, te drugim događajima, a u saradnji s institucionalnim mrežama za podršku svjedocima/žrtvama 10. decembra bit će održane ulične akcije u Bijeljini, Višegradu, Modriči i Trebinju, saopćeno je iz “Vive Žene”.

(FENA) M.L.

http://ift.tt/2h3XOb5