FENA Novost: Mato Baotić osuđen na 10 godina zatvora

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-12-09 15:43:05

Mato Baotić osuđen na 10 godina zatvora

SARAJEVO, 9. decembra (FENA) – Nakon okončanog glavnog pretresa, vijeće Odjela I za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine izreklo je presudu kojom je optuženi Mato Baotić oglašen krivim za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od deset godina.

Optuženi Baotić je oglašen krivim što je za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini i oružanog sukoba između Vojske Republike Srpske (VRS) i Hrvatskog vijeća odbrane (HVO), u periodu od početka maja 1992. godine do kraja septembra 1993. godine, u svojstvu komandira II Odjeljenja Vojne policije 106. brigade HVO-a, na području opštine Orašje, postupao suprotno pravilima Međunarodnog humanitarnog prava, kršeći odredbe člana 3. stav 1. tačke a) i c) Ženevske konvencije o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata od 12.08.1949. godine i Dopunskog protokola II iz 1977. godine, tako što je sam ili zajedno sa drugim, njemu poznatim pripadnicima HVO-a učestvovao u silovanjima, mučenju i nečovječnom postupanju.

Vrijeme koje je optuženi Baotić proveo u pritvoru, uračunat će se u izrečenu kaznu zatvora.

Djelimično je usvojen imovinskopravni zahtjev oštećene M.T.B. pa je optuženi obavezan da oštećenoj na ime naknade nematerijalne štete, isplati ukupan iznos od 20.000 KM. Djelimično je usvojen i imovinskopravni zahtjev oštećene “S4”, pa je optuženi obavezan da joj na ime naknade nematerijalne štete isplati ukupan iznos od 15.000 KM.

U potpunosti je usvojen imovinskopravni zahtjev oštećene “S5”, pa je optuženi obavezan da joj na ime naknade nematerijalne štete isplati ukupan iznos od 25.000 KM, sve sa zakonskim zateznim kamatama od dana podnošenja zahtjeva, odnosno od 7. juna 2016. godine, a u roku od 90 dana od dana pravosnažnosti presude, pod prijetnjom prinudnog izvršenja.

Istom presudom optuženi Mato Baotić je oslobođen optužbe da je radnjama u tačkama 1., 2., 3. i 5. oslobađajućeg dijela izreke presude počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. stav 1. u vezi sa članom 22. Krivičnog zakona SFRJ, odnosno radnjama u tački 4. krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 144. KZ SFRJ, saopćeno je iz Suda BiH.

(FENA) H.D.

http://ift.tt/2h5gKWJ